23. 10. 2013

AVF NEWS

AVF NEWS

Rada Audiovizuálneho fondu na riadnom rokovaní 22. októbra 2013 zvolila za svojho predsedu režiséra Miloslava Luthera na funkčné obdobie dvoch rokov.
Miloslav Luther je už niekoľko desaťročí významnou tvorivou osobnosťou slovenskej audiovízie. V druhej polovici sedemdesiatych rokov stál pri zrode úspešných televíznych filmov a inscenácií, z ktorých mnohé patria do zlatého fondu slovenskej televíznej tvorby. Za všetky možno spomenúť aj v zahraničí oceňovanú inscenáciu Mário a kúzelník (1976) podľa novely Thomasa Manna, Triptych o láske (1980) podľa literárnej predlohy Ladislava Nádaši - Jégeho alebo päťdielny televízny film podľa románu Františka Švantnera Život bez konca (1982). Neskôr Miloslav Luther nakrútil aj dlhometrážne hrané filmy pre kiná, z ktorých prvým bola rozprávka Kráľ Drozdia brada (1984). Jeho ďalšie hrané filmy Zabudnite na Mozarta (1985), Chodník cez Dunaj (1989), Anjel milosrdenstva (1993) či Útek do Budína (2002) získali významné domáce aj zahraničné ocenenia. Zatiaľ najnovším hraným filmom je Tango s komármi (2009), ktorý nakrútil podľa vlastného námetu aj scenára a v spolupráci so svojím bratom - medzinárodne renomovaným kameramanom Igorom Lutherom. V súčasnosti Miloslav Luther dokončuje svoj najnovší filmový projekt – dlhometrážny hraný film s názvom Krok do tmy, ktorý vzniká na motívy literárnej predlohy Alfonza Bednára Rozostavaný dom z roku 1956.

Do vedenia Rady Audiovizuálneho fondu zvolením Miloslava Luthera vstupuje jej dlhoročný člen, ale najmä skúsený tvorca, pedagóg, člen Slovenskej filmovej a televíznej akadémie a aktívna osobnosť v oblasti audiovizuálnej kultúry. Miloslav Luther vo vedení rady fondu nahrádza Petru Kolevskú, ktorej sa 18. októbra 2013 skončilo riadne funkčné obdobie.