30. 10. 2013

RADA RTVS

RADA RTVS
Presťahovanie košického rozhlasového štúdia do budovy televíznej časti, ktoré plánovalo minulé vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), sa nebude realizovať. Potvrdil to dnes na košickom zasadnutí Rady RTVS generálny riaditeľ verejnoprávneho média Václav Mika.
"Od prvého dňa, keď som nastúpil, som jasne povedal, že na sťahovanie rozhlasu do priestorov na Rastislavovu nie sú vytvorené žiadne podmienky a rozhodne to nie je aktuálny projekt," povedal Mika. Problém televízneho štúdia vidí v tom, že bolo dlhodobo podinvestované, a to kapacitne, technologicky aj priestorovo. "Tie priestory si vyžadujú zásadnú rekonštrukciu, a to nielen stavebnú, ale aj technologickú, to je zjavné," dodal.
Podľa deklarovaných plánov za bývalej šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej mali košické regionálne štúdiá RTVS už v roku 2012 fungovať v jednej budove s lepším technologickým vybavením. Rozhlasová časť sa mala presťahovať z Moyzesovej ulice do televíznej časti na Rastislavovu. Budovu "rozhlasákov" chcelo vedenie RTVS predať.
"Treba otvorene povedať, že fúzia tak, ako to mal naprojektovaný bývalý manažment RTVS, sa absolútne nepodarila. Všetko bolo len vo verbálnej polohe. Momentálna finančná situácia neveští nič dobré a zrejme tento stav bude aj v dlhodobom horizonte nemenný," uviedol po rokovaní predseda Rady RTVS Igor Gallo.
Rada RTVS vzala na vedomie Komplexnú správu o organizácii, činnosti a rozvoji regionálneho štúdia RTVS v Košiciach, viacerí členovia však dokumentu vyčítali chýbajúcu perspektívu do budúcna.
Rada bude podľa Galla žiadať od manažmentu RTVS strednodobú štúdiu, resp. projekt rozvoja nielen košického, ale aj banskobystrického regionálneho štúdia. "Sme presvedčení, že význam regionálnych štúdií je v dnešnej dobe obrovský a do budúcnosti bude určite rásť," vysvetlil.
V súvislosti rozpočtom RTVS na zasadnutí Rady odznelo, že verejnoprávnej inštitúcii majú na budúci rok chýbať štyri milióny eur. Gallo sa preto domnieva, že ak sa nejakým spôsobom nezlepší nastavenie financovanie tejto inštitúcie, tak to môže znamenať jej kolaps.
V programe dnešného zasadnutia mal byť aj odpočet plnenia projektu generálneho riaditeľa RTVS, keďže však Mika musel predčasne odísť, presunuli ho na ďalšie rokovanie.

Copyright © TASR 2013