29. 10. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Spoločnosť UPC Broadband Slovakia má umožniť využívanie set top boxov firmy Antik Telecom, s. r. o. vo svojej sieti. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava I. Ide o predbežné opatrenie v spore medzi spomínanými spoločnosťami. Ako uviedol hovorca UPC Jaroslav Kolár, aj keď toto predbežné opatrenie nie je rozsudkom vo veci samej, budú ho rešpektovať. Rozhodnutie podľa jeho slov vítajú, pretože sa ním spor s Antikom posunul do súdnej roviny, čoho výsledkom bude právoplatný rozsudok. "Pôjde o obzvlášť významný judikát, keďže mnohí operátori neumožňujú využívanie rôznych prijímacích zariadení vo svojich sieťach. Rozsudok v tom spore bude preto usmernením pre všetkých operátorov," skonštatoval Kolár.
UPC verí, že súd v konečnom dôsledku zohľadní rozhodnutie Telekomunikačného úradu (TÚ) SR, podľa ktorého UPC voči Antiku neporušilo žiaden predpis ani zákon o elektronických komunikáciách. "Vzhľadom k tomu, že predmetom sporu je blokovanie služieb, ktoré v súčasnosti zákonom, rozhodnutím alebo všeobecne záväzným právnym predpisom nie je zakázané a zároveň sa nejedná o spor o prístup alebo prepojenie podľa definície zákona o elektronických komunikáciách a teda nie sú naplnené požiadavky zákona o elektronických komunikáciách, TÚ SR nie je príslušný v tomto spore rozhodnúť," uviedol ešte uplynulý týždeň hovorca úradu Roman Vavro. Kolár tvrdí, že konkurenciu vítajú, ale nesúhlasia so zneužívaním svojej siete.
Spor medzi Antikom a UPC sa týkal blokovania prístupu k službám retransmisie, poskytovaných spoločnosťou Antik Telecom a ďalších funkcií zariadenia Smart TV set-top box v sieti spoločnosti UPC.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.