18. 11. 2013

BONANO NEWS 9

BONANO NEWS 9

Pred Okresným súdom Bratislava II dnes pokračuje ďalší proces v série pojednávaní v kauze právnického večierka v reštaurácii Bonanno, keď v dnešnom prípade žaluje vydavateľstvo Ringier Axel Springer sudca Najvyššieho súdu Štefan Michalík, ktorý požaduje náhradu nemajetkovej ujmy 100.000 eur.
"O oslave v bare Bonanno som sa dozvedel z denníka Nový Čas, a to niekoľko mesiacov po tragédii v Devínskej Novej Vsi. Z fotografií bolo zrejmé, že malo ísť o určité nejaké zosmiešňujúce napodobnenie strelca Harmana. Následne som hovoril s bývalou ministerku spravodlivosti Luciou Žitňanskou, potom sme mali spoločnú tlačovú konferenciu, kde sme sa spolu vyjadrili a kde ona uviedla, že zvažuje disciplinárne stíhanie sudcov. Bol som v Devínskej Novej Vsi po streľbe, bol som detailne informovaný o tejto tragédii. Ak si niekto z tejto tragédie robí zábavu, prišlo mi to ako človeku vrcholne nevhodné. Bolo to pre mňa do určitej miery poburujúce, z toho čo som videl zverejnené v Novom Čase a nie je možný iný výklad, že išlo o napodobňovanie strelca Harmana," vypovedal exminister vnútra Daniel Lipšic. Podľa jeho vyjadrenia "je veľmi ťažké tvrdiť, že išlo o náhodu, keď niekoľko mesiacov po tragédii si zobral účastník právnického večierka rovnaké modré slúchadlá a rovnaký typ samopalu vz. 58, ako mal Harman".
Na dnešné pojednávanie boli predvolaní traja svedkovia - Lipšic, bývalý zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý a podnikateľ Štefan Comorek, ktorého manželka je majiteľkou Bonanna. Všetci traja sa na dnešný proces dostavili, pričom dvaja zo svedkov - Comorek aj Tichý žalujú rovnako vydavateľstvo v tejto kauze pred inými sudcami Okresného súdu Bratislava II. "Videl som právnika Tibora Péchyho, ako čakal na prichádzajúcich so smiechom. Videl som, že má slúchadla na ušiach, nevykrikoval však žiadne heslá a boli sme na súkromnom pozemku. Alkohol sme požívali minimálne, maximálne deci vína a nepadlo tam ani slovo o Harmanovi a nekonali sa žiadne neprístojnosti. Právnikovi Péchymu sme odovzdali plaketu a sošku a vonku odhalili tabuľu za jeho celoživotnú činnosť. Celý večierok sa ukončil približne o 19.30 hodine. V interiéri je zavesených sedem samopalov na bežných držiakoch, sú tam aj rozličné čiapky, chrániče sluchu a iné doplnky," povedal dnes okrem iného Comorek. Dodal, že on osobne robil svojím fotoaparátom záznam z večierka. Nevie, akým štýlom sa dostali k novinárom. Je presvedčený, povedal, že nie je autorom jednej zo sporných fotografií, ktorú zverejnil denník Nový Čas. Celá séria článkov viedla podľa jeho názoru k politickej kompromitácii účastníkov večierka. "Kládol som si otázku, prečo toto vyšlo až po trištvrte roku a kto chcel komu tým ublížiť," dodal podnikateľ.
Vo veci tejto žaloby sudcu Michalíka sa pojednávanie konalo pred bratislavským nižším súdom koncom apríla. Ringier Axel Springer čelí ôsmim žalobám na ochranu osobnosti od právnikov, ktorí sa mali zúčastniť na stretnutí členov občianskeho združenia Justičný Oskar v októbri 2010. Medzi nimi sú štyria sudcovia Najvyššieho súdu SR a bývalý zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý. Spolu žiadajú náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 940.000 eur. Žalobu podal aj právnik Tibor Péchy, ktorý má na zverejnených fotografiách modré slúchadlá a atrapu samopalu. Tým údajne nápadne pripomína a zosmiešňuje Ľubomíra Harmana, ktorý v lete 2010 zavraždil v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sedem ľudí.

Copyright © TASR 2013