18. 11. 2013

Česká televízia má hokej z olympiády.Markíza si trúfa na prúser

Česká televízia má hokej z olympiády
Markíza si trúfa na prúser


Česká televízia získala vysielacie práva na olympijský hokej v Soči . Paletu všetkých športov tak doplní o najsledovanejšie odvetví . Česká televízia bude mať navyše prvýkrát štúdio priamo v dejisku hier , a to hneď oproti vstupu do olympijského parku . " Môžem s radosťou oznámiť fanúšikom českého športu , zvlášť českého hokeja , že Česká televízia bude vysielať celú olympiádu vrátane hokejového turnaja , " povedal generálny riaditeľ Petr Dvořák .
Olympijský hokej má v Českej televízii tradične výsadné postavenie . Vysielal sa už v roku 1956 z talianskej Cortiny d' Ampezzo . Odvtedy fanúšikovia nevideli hokejovú časť zimnej olympiády iba dvakrát , v rokoch 1960 a 1980 .
Od tej doby už Československá a neskôr Česká televízia bez prestania hokej vysielala . Celá krajina tak mohla sledovať treba naganské finále pred pätnástimi rokmi . Stretnutie Česko - Rusko je jedným z piatich najsledovanejších relácií v histórii Českej televízie . Jeho opakovanie navyše v hodnotení spokojnosti divákov získalo najvyššiu možnú známku , desiatku . To sa žiadnemu inému programu v Českej republike nepodarilo.
Predaj práv Medzinárodný olympijský výbor pre hry v Soči prvýkrát rozdelil do niekoľkých balíčkov . Česká televízia sa pred viac ako rokom zúčastnila na všetkých tajných ponukových súťaží , pričom len u hokeja ponúkla menej než konkurenčné TV Nova . Prečo sa tri mesiace pred štartom olympiády rozhodla práva predať , Dvořák odôvodnil takto : " Možno to bolo tým , že sa zmenilo vedenie a tomu sa nechcelo rozbíjať komerčne úspešné schéma takou jednorázovou akciou . Navyše v období februára , kedy príjmy z reklám nie sú najväčšie . Zahájili sme rokovania a som rád , že to viedlo k úspechu . "
Komerčné stanice oslovila ČT s ponukou na predaj práv pred mesiacom , dnes bola dohoda potvrdená . " Dôjde k zásadnej zmene vo vysielaní . Oproti pôvodne plánovanému vysielanie zimných olympijských hier iba na ČT šport ho rozšírime aj na program ČT2 , " uviedol výkonný riaditeľ ČT šport Jiří Ponikelský .
Dohodu potvrdila aj Nova . " Táto programová spolupráca nás veľmi teší . Česká televízia nás oslovila s ponukou na prevzatie práv k olympijskému hokejovému turnaji a na predaj lokálne vytvorených filmov . Vzhľadom k tomu , že nové získané filmy úplne zapadajú do nášho programového plánu na budúci rok , sme tento návrh privítali , " uviedol generálny riaditeľ skupiny Nova Christoph Mainusch .
Čo všetko štáb pripravuje , Ponikelský netajil : " Olympijské vysielanie obohatí štúdio priamo z dejiska , v ktorom budú Jaromír Bosák a Barbora Černošková . Chceme nadviazať na úspešné vysielanie letných hier z Londýna . Novinkou bude spolupráca s ČOV na projekte olympijská Letná, kde budeme mať tiež štúdio so živými vstupmi , " priblížil .
Hokejový turnaj začne 12. februára zápasom českého tímu so Švédskom . " Diváci uvidia všetky prenosy . Hlavné zápasy pôjdu na ČT šport , tie menej atraktívne zo základných skupín na ČT2 . Česká televízia je prvýkrát v hostorii majiteľ práv aj na sledge hokej , ktorý sa bude vysielať počas paralympisjkých hier , " pridal Ponikelský . Momentálne sa počíta s tým , že v priamom prenose pobeží 24 z 30 stretnutí .