21. 11. 2013

SSN NEWS

SSN NEWS

 

Finančné problémy Slovenského syndikátu novinárov (SSN) medializované v týchto dňoch nie sú nové, ale trvajú už pár rokov. Ako v reakcii pre agentúru SITA uviedla po sobotňajšom sneme SSN predsedníčka syndikátu Tamara Valková, SSN "bol v januári - februári tohto roka pred bankrotom, nemali sme nič, boli sme v mínuse, nemali sme na odvody, elektrinu, plyn a dokonca sme dlhovali". Vyriešiť situáciu by podľa rozhodnutia 11. snemu SSN, ktorý sa konal v sobotu 16. novembra v Bratislave, malo vedenie syndikátu - Predstavenstvo SSN do konca januára budúceho roka. Snem totiž medzi iným uložil Predstavenstvu SSN do 31. januára 2014 zabezpečiť vznik a realizáciu krízového scenára a zabrániť finančnému kolapsu organizácie. Má tiež vypracovať rozpočet organizácie na rok 2014. Vedenie SSN má do 25. februára 2014 opätovne preskúmať nevýhodné zmluvy a projekty a vyvodiť právne dôsledky.

Valková, ktorú delegáti snemu zvolili za predsedníčku syndikátu, tvrdí, že ekonómka syndikátu upozorňovala na stratovosť stavovskej organizácie novinárov jej vtedajších predsedov a členov predstavenstva päť rokov. Bez opatrení hrozil syndikátu krach. "Práve preto bol zvolaný mimoriadny snem, ktorý rozhodol 27. mája 2011 o tom, že budovu syndikátu v Bratislave treba predať alebo založiť," pripomenula šéfka SSN, s tým, že vtedajšie vedenie napokon neurobilo ani jedno, ani druhé.

Už dávnejšie podľa Tamary Valkovej syndikát založil dve chaty v Repišti, ktoré nevynášali a neinvestovalo sa do nich. "Peniaze išli na eurofondový projekt Mediaregion, ktorý nám má byť preplatený do konca roka. SSN má ešte chatu v Modre - Harmónii, ktorá je prenajatá ešte na pár rokov ako prevádzka reštaurácie. Z dôvodu, že SSN bol dlhodobo stratový a nemal rozvojový program, nechceli mu banky v krátkom čase poskytnúť úver. SSN pritom musí vyplácať svojich zamestnancov, platiť im odvody. Bez toho by sa nemohol uchádzať o granty, či o dve percenta z dane," hovorí Valková. Preto bolo podľa Valkovej riešením zobrať pôžičku, vyplatiť založené chaty a pre straty z ich prevádzky a nedostatok peňazí na rekonštrukciu ich predať. Zároveň z peňazí, čo prídu z projektu Mediaregion, vrátiť pôžičku. Doplnila, že chaty v Repišti predali cez realitnú agentúru, aby sa vyhli pochybnostiam o tom, že ich chce niekto z vedenia. Realitná agentúra "vyhodnotila ponuky a kolégium rozhodlo o predaji, s ktorým samozrejme vždy musí súhlasiť aj predstavenstvo", doplnila.

Tamara Valková pripomína, že syndikát riadi Predstavenstvo SSN a nie predseda. Členmi Predsedníctva SSN sa na 11. sneme SSN 16. novembra hlasovaním jeho delegátov stali: Klára Grosmannová, Monika Nemčeková, Miloslava Necpalová, Svetlana Hlavčáková, Katarína Čižmáriková a Daniel Modrovský. Snem zvolil aj kontrolnú radu, v ktorej sú: Marta Růžičková, Vladimír Ješko a Jana Miklovičová ako jej predsedníčka.

"Predchádzajúce vedenie syndikátu a ani to moje vedenie nebolo schopné, či skôr ochotné prijať akékoľvek úsporné opatrenia a ani žiaden rozvojový program. Syndikát dlhé roky žil vždy z toho, že predal časť svojho majetku," dodala Valková s tým, že tajné to nebolo, písalo sa o tom v mesačníku SSN Fórum a upozorňovala na to i na regionálnych snemoch.

 ©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.