23. 12. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) ďalej pracuje na technologickej modernizácii verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Zatiaľ sa najviac podarilo v televíznom spravodajstve, povedal v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Spravodajstvo ešte koncom roka 2012 prešlo na formát 16:9 a prechod na digitálny reťazec sa začal v roku 2012. Technológie sa postupne dopĺňajú a s cieľom finalizovať celý projekt v roku 2014.
Ďalším dôležitým krokom v technologickej obnove vysielania RTVS je rekonštrukcia štúdií v televíznom sídle RTVS, v bratislavskej Mlynskej doline. Finalizujú sa štúdiá MD1 a MD2. Ich rekonštrukcia má zabezpečiť modernizáciu technologických procesov a zmenu výrobného formátu štúdiového komplexu z SD 4:3 na HD 16:9 v rozlíšení 1080/50i. Cieľom je nanovo postaviť komplex MD1,2, aby verejnoprávna televízia mohla vysielať spravodajstvo zo zrekonštruovaných priestorov HD technológiou. RTVS predpokladá ukončenie rekonštrukcie prvej časti komplexu MD1,2 a začatie vysielania v marci 2014. Samostatne sa rieši spravodajské štúdio a nové veľké štúdio publicistiky. Dôležitý bol podľa Miku aj prechod na vysielanie v HD kvalite, napríklad Majstrovstvá sveta v hokeji boli už plne v HD a rovnako to bude aj v prípade zimnej olympiády v ruskej Soči začiatkom budúceho roka. Digitalizáciu celého grafického systému v RTVS, ktorý umožní napríklad vkladať z réžie oznamy na lište počas vysielania správ má RTVS priniesť verejné obstarávanie. Prinesie to divákovi pridanú hodnotu. "To je len želateľný štandard, to nie je nič výnimočné, tak sa tu malo vysielať už niekoľko rokov. My len dobiehame nie technologický dlh, ale isté štandardy, ktoré divákom musíme poskytovať,“ zdôraznil v rozhovore pre SITA Václav Mika.
V rozhlase sa dokončuje digitálny prepojovač. Popri tom sa v RTVS uskutočňuje projekt OPIS, v rámci ktorého sa má na budúci rok dobudovať digitálny archív. Ide o národný projekt Digitálna audiovízia, ktorého cieľom je vybudovať dve špecializované digitalizačné pracoviská a zdigitalizovať minimálne 58 700 audiovizuálnych kultúrnych objektov - filmov, videí aj zvukových nahrávok. Projekt, ktorý je unikátny v celoeurópskom meradle, realizuje Slovenský filmový ústav v spolupráci s RTVS.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané