27. 12. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Brad Pitt sa predstaví v pripravovanom pokračovaní akčnej komédie 21 Jump Street (2012), v ktorom si hlavné úlohy policajtov v utajení zopakujú Channing Tatum a Jonah Hill. Päťdesiatročný Pitt nakrútil do filmu 22 Jump Street cameo scénu, v ktorej stvárnil univerzitného knihovníka. Ako pre portál Radar Online uviedol nemenovaný zdroj, Pitta na účinkovanie prehovoril Jonah Hill, s ktorým sa predstavil v snímke Moneyball (2011). "Scéna s Bradom je veľmi zábavná a všetci sa pri jej nakrúcaní zabávali. Brad bol skvelý a producenti boli nadšení, že túto úlohu prijal," uviedol zdroj. Snímka 22 Jump Street by sa mala do amerických kín dostať 13. júna 2014.
Brad Pitt patrí k najúspešnejším a najuznávanejším hollywoodskym hercom. Účinkoval v snímkach ako Legenda o vášni (1994), Interview s upírom (1994), Sedem (1995), Spáči (1996), Sedem rokov v Tibete (1997), Zoznámte sa, Joe Black (1998), Klub bitkárov (1999), Podfu(c)k (2000), Mexičan (2001), Trója (2004), Pán a pani Smithovci (2005), Babel (2006), Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom (2007), Po prečítaní spáľte (2008), Nehanební bastardi (2009), Strom života (2011), v krimikomédii Dannyho jedenástka (2001) a jej dvoch pokračovaniach (2004, 2007), či v horore Svetová vojna Z (2013). Za výkon vo vedľajšej úlohe filmu Dvanásť opíc (1995) a tiež hlavné postavy v snímkach Podivuhodný prípad Benjamina Buttona (2008) a Moneyball (2011) ho nominovali na Oscara. Za posledný menovaný bol na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied nominovaný aj ako producent v kategórii Najlepší film.
Informácie pochádzajú z webstránky www.aceshowbiz.com a archívu agentúry SITA.

Český prezident Miloš Zeman vo štvrtok predniesol svoj prvý prejav k národu od zvolenia do funkcie. Netradične si pritom vybral dátum 26. december pripadajúci na Druhý sviatok vianočný. Jeho predchodcovia Václav Klaus aj Václav Havel pritom preferovali takzvaný novoročný prejav prednášaný tradične 1. januára. Vianočné prejavy spadajú skôr do tradície 1. ČSR, pričom Zeman chcel podľa vlastných slov nadviazať na "masarykovskú tradíciu" a porušiť tú "komunistickú".
Zeman vo svojom štvrťhodinovom prejave bilancoval necelých deväť mesiacov strávených vo funkcii. Podľa vlastných slov sa mu pritom podarilo splniť minimálne štyri sľuby z piatich, ktoré dal v predvolebnej kampani. Ide o nevyhlásenie amnestie a milostí, zlepšenie vzťahov s Európskou úniou, stabilizáciu Ústavného súdu, odovzdanie tretiny svojho platu na splácanie štátneho dlhu a zjednocovanie politickej scény. Práve plneniu tohto sľubu venoval vo svojom prejave najväčší priestor. Na záver občanom Českej republiky poprial "život naplnenými užitočnými skutkami, pretože len taký život prináša šťastie a radosť," cituje ho spravodajský portál iDNES.cz.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Ukrajinská polícia dolapila už všetky tri osoby podozrivé z útoku na prominentnú ukrajinskú občiansku aktivistku, 34-ročnú novinárku na voľnej nohe Teťjanu Čornovolovú.
Polícia začala prípad vyšetrovať ako výtržníctvo, neskôr vyšetrovanie doplnila aj o ťažké ublíženie na zdraví. V prvom prípade páchateľom hrozí odňatie slobody na štyri roky, v druhom prípade by nad nimi súd mohol vyniesť rozsudok trestu väzenia v trvaní od piatich do ôsmich rokov.
V snahe získať dodatočné informácie k prípadu polícia predvolá na výsluch aj troch poslancov parlamentu, informovala agentúra RIA Novosti.
Ako sa uvádza na internetovej stránke ukrajinského ministerstva vnútra, polícia neďaleko Kyjeva objavila aj auto, ktorým podozriví sledovali novinárku počas jej presunu autom z Borispoľa do Kyjeva.
Čornovolovú prepadli a brutálne zbili v noci na stredu. Podľa novín Ukrajinska Pravda, pre ktoré písala, jej útočníci zlomili nos, spôsobili otras mozgu a množstvo pomliaždenín.
Novinárku, ktorá sa venovala korupcii na najvyšších miestach, našla policajná hliadka zbitú v kroví neďaleko Kyjeva. Iba pár hodín predtým zverejnila článok o majetkových pomeroch vysokých vládnych činiteľov - v článku písala o luxusnej predmestskej rezidencii, ktorú si údajne stavia minister vnútra Vitalij Zacharčenko.
Prezident Viktor Janukovyč útok na novinárku odsúdil a nariadil jeho dôkladné vyšetrenie. Na potrestanie vinníkov vyzvali Ukrajinu aj Spojené štáty a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vydala vyhlásenie, v ktorom vyjadrila hlboké obavy o bezpečnosť novinárov pri výkone ich povolania na Ukrajine a vyzvala na dôsledné prešetrenie útoku na Čornovolovú.
Ukrajinské ministerstvo vnútra ubezpečilo, že v tíme vyšetrovateľov sú najskúsenejší odborníci. Vyšetrovatelia majú k dispozícii aj videozáznam z kamery z Čornovolovej auta, na ktorom je zachytené aj vozidlo útočníkov - išlo o značku Porsche Cayenne. Kópiu záznamu má aj opozícia, uviedol pre RIA Novosti jeden z jej lídrov Oleh Ťahnybok.
Čornovolová bola jedným z lídrov protivládnych demonštrácií, ktoré sa na Ukrajine začali 21. novembra v súvislosti s rozhodnutím vlády pozastaviť eurointegráciu Ukrajiny.

Copyright © TASR 2013