28. 12. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V kancelárii čiernohorských opozičných novín Vijesti vo štvrtok krátko pred polnocou vybuchla bomba, ktorá nikoho nezranila, spôsobila však "rozsiahle" materiálne škody. V čase incidentu sa v budove nachádzal šéfredaktor denníka Mihailo Jovovič ako aj 15 jeho kolegov novinárov. "Toto je bezprecedentný teroristický útok na naše noviny a pokus o atentát na Jovoviča," cituje agentúra AFP obchodného riaditeľa novín Željka Ivanoviča. Na vyšetrenie útoku vyzvala úrady v Čiernej Hore aj Európska únia.
Vijesti sa pritom terčom podobného útoku stali aj v minulosti. V auguste pred domom novinára pracujúceho pre denník vybuchla bomba. V marci 2012 zase jeho reportéra píšuceho o ilegálnom obchode s cigaretami zbili neznámi páchatelia. Terčom útoku sa stal aj samotný šéfredaktor Jovovič - v roku 2011 ho zbil šofér vtedajšieho starostu Podgorice za články o jeho synovi.
Podobné incidenty ostro sleduje aj Brusel, keďže Čierna Hora začala vlani prístupové rokovania s Európskou úniou.


Popredná ukrajinská novinárka Teťana Čornovilová, ktorá sa zotavuje zo zranení spôsobených neznámymi útočníkmi, v piatok vyjadrila presvedčenie, že napadnutie malo byť pomstou za jej investigatívnu prácu namierenú proti politickej elite krajiny. Brutálny útok sa odohral na okraji Kyjeva v noci z utorka na stredu, keď sa 34-ročná Čornovilová píšuca pre opozičný portál Ukrajinska Pravda vracala domov po fotografovaní rezidencií ukrajinského ministra vnútra Vitalija Zacharčenka a generálneho prokurátora Viktora Pšonku. Udalosť vyvolala pobúrenie medzi prívržencami ukrajinskej opozície, ktorí v uliciach hlavného mesta už niekoľko týždňov protestujú proti politike prezidenta Vikora Janukovyča. V protestoch sa angažovala i samotná novinárka, ktorá v piatok poskytla rozhovor televíznej stanici 5 kanal z nemocničnej postele.
Čornovilová so zlomeným nosom a stále neschopná otvoriť jedno oko tvrdí, že išla domov autom, keď ju začali prenasledovať útočníci na "luxusnom džípe". Tí sa ju následne pokúsili vytlačiť z cesty a po zastavení rozbili na novinárkinom aute jedno z okien. "Snažila som sa utiecť, ale oni ma chytili a udreli do hlavy... Udreli ma mnohokrát do hlavy a do tváre a ja som si bola istá, že ma chcú zabiť," povedala Čornovilová známa najmä článkami o "protizákonnej privatizácii" Janukovyčovej luxusnej rezidencie. 

Vlna opozičných protestov, ktorú vyvolalo rozhodnutie vlády nepodpísať dôležité dohody s Európskou úniou, trvá na Ukrajine už vyše mesiaca. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády aj prezidenta a vypísanie predčasných volieb.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.