22. 12. 2013

Vianoce s Českou televíziou

Vianoce s Českou televíziou



Viac ako sedemdesiat rozprávok či päťdesiat hodín kultových filmov na ČT2 , aj to ponúkne tento rok rekordne dlhý sviatočný program Českej televízie , ktorý tiež po prvýkrát doplní vysielanie dvoch nových kanálov , ČT : D a ČT art . Rolu tradičnej štedrovečernej rozprávky sa ujme príbeh Zdeňka Zelenku Duch nad zlato s Viktorom Preiss a na Boží hod Česká televízia divákom ponúkne premiéru rozprávky Snežný drak režiséra Eugena Sokolovského . Vianoce spestrí tiež poviedkový cyklus Škoda lásky , ktorý prepája predné českých spisovateľov a režisérov .
" Tohtoročný sviatočný program završuje rok , ktorý bol pre Českú televíziu v mnohých ohľadoch výnimočný . Oslávili sme šesťdesiat rokov televízneho vysielania a úspešne sme spustili dva nové kanály , ktoré sme dokázali za extrémne krátky čas rozšíriť do väčšiny českých domácností , " hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák a dodáva : " Teraz sme navyše mohli vďaka tomu , že bude sviatočné program trvať celých osemnásť dní a že sa po prvýkrát odohrá na šiestich kanáloch , rozšíriť ponuku klasických vianočných programov a zároveň prísť aj s originálnym programom pre tých , ktorí od televíznych Vianoce očakávajú niečo špecifického . "
V roku 1993 odvysielala Česká televízia novú rozprávku Sedem krkavcov a založila tak tradíciu štedrovečerných rozprávkových premiér . Tou tohtoročný bude Duch nad zlato režiséra Zdeňka Zelenku napísaný na motívy Andersenova kresadlo , v ktorom sa hlavnej úlohy ujal Viktor Preiss . " Duch , ktorého hrám , je starý niekoľko storočí , zakliaty za trest do záhrobia , pretože na svete veľa hneval , kradol a hromadil zlato a netušil , že sú na svete iné , trvalejšie hodnoty , " hovorí Viktor Preiss a dopĺňa : " Stanu sa ale napraveným duchom , ktorý po rôznych peripetiách toto všetko pochopí a zmúdrie . " Druhú premiérovú rozprávku ponúkne prvý program Českej televízie na Boží hod Snežného draka natočil režisér Eugen Sokolovský a ako kráľovská dvojica sa v ňom predstaví Jitka Čvančarová a Saša Rašilov .
Dva dni pred koncom roka Česká televízia odvysiela aj prvý diel poviedkového cyklu Škoda lásky , v ktorom sa objavia Karel Gott v úlohe speváka prenasledovaného svojou oddanou fanúšičkou . Réžie sa ujal Jan Hřebejk a rola priateľa , ktorý spevákovi pomôže , Karel Šíp . " Sprvu som sa zdráhal , necítim sa byť hercom . Ale jednak mne presvedčil Jan Hřebejk , jednak kvalita scenára . Dialógy sa mi zdali tak skvelé , že to nešlo odmietnuť , " hovorí Karel Šíp .
Druhý program Českej televízie tento rok ponúkne na Vianoce viac ako päťdesiat hodín kultových snímok , ako sú Polnočný kovboj , Skrotená hora či Keď Harry stretol Sally . Tými poteší v hlavnom vysielacom čase tiež nový kanál ČT art . " Sviatky na Artu budú ale aj v znamení výnimočných umeleckých počinov svetových divadelných či hudobných súborov a skvelých dokumentov , " hovorí riaditeľ programu Milan Fridrich . Pre najmenších pripravil festival najlepšie detské tvorby zase kanál ČT : D , a to vrátane českých aj zahraničných animovaných filmov či špeciálnych blokov obľúbených večerníčkov .