7. 1. 2014

Zomrel Run Run Shaw

Zomrel Run Run Shaw 
 

Vo veku 106 rokov zomrel hongkonský mediálny magnát a filantrop Run Run Shaw. Spoluzakladateľ najväčšej hongkonskej televíznej spoločnosti Television Broadcasts Limited (TVB) posledný raz vydýchol v pokoji vo svojom dome.
Run Run Shaw začínal kariéru so svojimi staršími bratmi v Singapure a v Malajzii, kde založili niekoľko kín. V 50. rokoch minulého storočia sa presťahoval do Hongkongu, kde založil filmovú produkčnú spoločnosť Shaw Brothers. V legendárnych Shaw Studios, ktoré sa postarali o presadenie kung-fu v kinematografii, nakrútili filmy ako napríklad Yang Kwei Fei (1962) (v angličtine The Magnificent Concubine, pozn. SITA) či Dubei dao (1967) (v angličtine One-Armed Swordsman, pozn. SITA).
Snímkami, ktoré vznikli v týchto štúdiách, sa inšpiroval napríklad aj americký režisér Quentin Tarantino. V roku 1967 pomáhal zakladať spomínanú televíznu spoločnosť TVB. "Vďaka jeho víziám a energii vybudoval poprednú hongkonskú televíznu spoločnosť, ktorá je zároveň svetovým lídrom v čínsky hovoriacom televíznom priemysle," uviedli zástupcovia firmy. V roku 1974 získal titul CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire). Založil tiež Shaw Prize, ktorú udeľujú za vedecké úspechy.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.