5. 3. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pápež František sa už objavil na stovkách titulných stránok novín, teraz však dostane svoj vlastný časopis. Vydavateľstvo Mondadori v utorok oznámilo, že do predaja uvedie nový týždenník celý venovaný činom, slovám, gestám a aktivitám 265. nástupcu svätého Petra. Magazín Môj pápež sa v novinových stánkoch objaví od stredy a bude stáť 50 centov. Každý týždeň bude zahŕňať vyberateľný plagát s jedným z pápežových najvýznamnejších výrokov z predchádzajúcich siedmich dní. Šéfredaktor Aldo Vitali uviedol, že Františkovo zvolenie pred rokom vyvolalo nový záujem o pápežstvo a morálne a etické témy, ktoré budú v popredí. Vydavateľstvo Mondadori je súčasťou mediálneho impéria expremiéra Silvia Berlusconiho a vedie ho jeho dcéra Marina Berlusconiová.


Televízny prenos z nedeľného udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied sledovalo v USA 43 miliónov divákov, čo je podľa predstaviteľov televízie ABC najviac od roku 2004. Vtedy si udeľovanie Oscarov pozrelo 43,6 milióna Američanov. Tento rok bol počet divákov o 6,4 percenta vyšší než vlani. Historicky najvyššiu sledovanosť mal oscarový ceremoniál v roku 1998, keď ho sledovalo 55,3 milióna obyvateľov USA.
Osemdesiaty šiesty ročník udeľovania Oscarov ovládla sci-fi snímka Gravitácia, ktorá z desiatich nominácií premenila na víťazstvo sedem. Za najlepší film však vyhlásili životopisnú drámu 12 rokov otrokom, ktorá získala aj ďalšie dve ocenenia. Ceremoniál moderovala Ellen DeGeneres, ktorej fotografia s hviezdami Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Bradleym Cooperom, Kevinom Spaceym, Juliou Roberts, Bradom Pittom, Angelinou Jolie, Lupitou Nyong'o a ďalšími, sa stala najzdieľanejšou fotografiou na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, keď v priebehu nasledujúcich dvoch hodín zaznamenala viac ako dva milióny zdieľaní. Samotná webstránka sa v dôsledku obrovského záujmu po zverejnení fotky stala krátkodobo nedostupná.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Americký denník New York Times včera vydal opravu svojho článku spred 161 rokov o Solomonovi Northupovi, slobodnom černochovi, ktorého predali do otroctva. Jeho pamäti s názvom 12 rokov otrokom sa stali predlohou pre rovnomenný oscarový film, informovala agentúra DPA.
"V článku z 20. januára 1853, ktorý popisuje príbeh Solomona Northupa, sa chybne uvádza jeho priezvisko ako Northrop," napísal denník. "Navzdory tejto chybe New York Times vo svojej dobe článok charakterizoval ako 'najucelenejší a najautentickejší dokument, aký sa dosiaľ objavil'," podotýka redakcia newyorských novín.
Chybu objavil používateľ sociálnej siete Twitter po tom, ako sa archívny článok začal šíriť po internete. Filmová adaptácia knihy od režiséra Stevea McQueena získala na tohtoročnom udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied sošku Oscara v kategóriách najlepší film, najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe a najlepší adaptovaný scenár.

Copyright © TASR 2013