3. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Internetové služby spoločnosti Google sú v Číne narúšané kvôli blížiacemu sa 25. výročiu zásahu proti pro-demokratickým demonštrantom na pekinskom Námestí nebeského pokoja v roku 1989. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na organizáciu GreatFire.org, ktorá monitoruje internetovú cenzúru v Číne.
Organizácia na svojom blogu napísala, že vláda sa zrejme od minulého týždňa začala zameriavať na vyhľadávač Google a e-mailovú službu Gmail. Mnohým čínskym užívateľom znemožnila prístup k týmto službám.
GreatFire.org tvrdí, že naposledy zaznamenala podobný blok v roku 2012, kedy trval iba 12 hodín.
"Nie je jasné, či je tento blok dočasným opatrením v čase výročia, alebo je permanentný. Ale pretože trvá už štyri dni, je pravdepodobnejšie, že Google bude od tejto chvíle vážne narušený a sotva použiteľný," tvrdí monitorujúca skupina.
Hovorca Google odpovedal na otázku o narušeniam v Číne: "Dôkladne sme to skontrolovali a na našej strane nie sú žiadne problémy".


Srbský premiér Aleksandar Vučič sa ostro ohradil voči obvineniam z okliešťovania slobody tlače a prejavu v jeho krajine a písomne požiadal predstaviteľku Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Dunju Mijatovičovú o oficiálne ospravedlnenie.
      "Po nepravdách, ktoré ste šírili o Srbsku, očakávam od Vás jednoduché ospravedlnenie a nič iného," citovala z listu zverejneného dnes v Belehrade tlačová agentúra DPA.
      Vučič súčasne požadoval dôkazy o "údajnej cenzúre srbských úradov".
      Otázka patrí medzi horúce témy aj v samotnom Srbsku.
      Popri novinárskej odborovej organizácii NUNS varoval aj ombudsman Saša Jankovič vo vysielaní televíznej stanice B92 dnes, že dočasné zadržanie blogerov, ktorí sú kritickí voči vláde a odpojenie kritických internetových serverov môže predstavovať hrozbu oklieštenia slobody prejavu a cenzúry v médiách.  
Srbská vláda však tvrdí, že s hackerskými útokmi na internetových kritikov nemá nič spoločného.

Copyright © TASR 2014



Egyptské ministerstvo vnútra požiadalo zahraničné technologické firmy o pomoc pri monitorovaní obsahu sociálnych sietí v snahe zabrániť „kriminalite a terorizmu“. Predstaviteľ ministerstva, ktorý si neželal byť menovaný, v pondelok informoval, že osem spoločností zo zahraničia už poslalo svoje návrhy, ako stránky sociálnych médií monitorovať. Mená týchto firiem nepovedal. Vláda rozhodla o kontrole sociálnych sietí deň po minulotýždňovom víťazstve bývalého náčelníka egyptskej armády Abda al-Fattáha as-Sísího v prezidentských voľbách.
Sociálne médiá zohrali dôležitú rolu pri ľudovom povstaní proti vláde Husního Mubaraka v roku 2011. Posledná vojenská vláda zakázala v krajine protesty a teraz sa podľa agentúry Reuters snaží aj eliminovať vplyv internetu, ktorý je často fórom pre opozičné názory. Minister vnútra Muhammad Ibrahím vo vyhlásení uviedol, že monitorovanie sociálnych sietí nie je zamerané na obmedzenie slobody, ale výlučne na potláčanie zločinnosti a zlepšenie bezpečnosti krajiny. Prostredníctvom sociálnych médií totiž podľa neho komunikujú aj údajné „teroristické“ skupiny.
Kritici vlády tvrdia, že po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího sa vláda začala dopúšťať porušovania ľudských práv a základných slobôd. Monitorovanie internetu je podľa nich prvým krokom k jeho úplnej kontrole.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.