3. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecké orgány po dvojmesačnej blokácii sprístupnili v pondelok v krajine webovú stránku YouTube, informovala dnes agentúra DPA. Uviedla, že obľúbená platforma na zdieľanie videí už nie je na oficiálnom zozname stránok blokovaných telekomunikačným úradom, na rozdiel od tisícov iných stránok.
Úrad stránku odblokoval na základe minulotýždňového rozhodnutia ústavného súdu, ktorý jej blokovanie označil za porušenie základných práv.
Turecko zamedzilo prístup na YouTube v marci, pred komunálnymi voľbami. Podobne znemožnilo pred voľbami prístup na sociálnu sieť Twitter, ktorý sprístupnilo v apríli na príkaz súdu.
Premiér Recep Tayyip Erdogan nazval sociálne médiá "hrozbou" pre spoločnosť. Počas predvolebnej kampane bol ostro kritický voči Twitteru, YouTube i Facebooku. On a členovia jeho vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) kritizovali aprílové rozhodnutie ústavného súdu, ktorý nariadil zrušiť zákaz Twitteru, avšak rešpektovali ho.
Turecko zablokovalo sociálne siete po tom, ako sa v nich prevalila korupčná aféra obviňujúca čelných predstaviteľov vlády a objavil sa na nich záznam z tajného stretnutia predstaviteľov bezpečnosti a ministerstva zahraničných vecí o prípadnej vojenskej intervencii v severnej Sýrii.
YouTube bol na zozname zakázaných stránok aj počas dvoch rokov do roku 2010.

Copyright © TASR 2014

Americkému scenáristovi, režisérovi a producentovi Matthewovi Weinerovi udelia International Emmy Founders Award. Oznámili to predstavitelia Medzinárodnej akadémie televíznych umení a vied. Štyridsaťosemročný scenárista si ocenenie prevezme na 42. ročníku medzinárodných cien Emmy, ktoré sa uskutočnia 24. novembra v New Yorku.
"So seriálom Mad Men Matthew Weiner zmenil tvorbu historických seriálov a vytvoril globálny kultúrny fenomén, ktorý dramaticky zmenil televíziu," uviedol prezident a výkonný riaditeľ akadémie Bruce L. Paisner. "Tešíme sa, že vzdáme hold jeho talentu týždne predtým, ako sa seriál skončí," dodal.
Matthew Weiner sa scenáristicky podieľal aj na seriáloch Holá pravda (1995-1998), Becker (1998-2004) a Sopranovci (1999-2007). Je držiteľom deviatich cien Emmy, z čoho až sedem bolo za spomínaný seriál Mad Men (2007). Ten má na konte ďalšie tri Zlaté glóbusy v kategórii Najlepší televízny seriál - dráma, päť cien AFI či dve ceny BAFTA. Finále seriálu majú odvysielať budúcu jar.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.