8. 9. 2014

A BUDE VYMAĽOVANÉ

A BUDE VYMAĽOVANÉ


Investičná skupina Penta Investments je podľa informácií motejlek.com pomerne blízko k dohode o vstupe do slovenského vydavateľského domu Petit Press, ktorého vlajkovou loďou je denník Sme. Ako ďalej informoval webový portál, ďalšími kľúčovými aktívami sú portál sme.sk, Korzár, Új Szó, regionálne týždenníky MY, bezplatné noviny ECHO, či v angličtine vydávaný týždenník The Slovak Spectator. Investičná skupina minulý týždeň oznámila prevzatie vydavateľstva Trend Holding a Spoločnosti 7 Plus. Okrem toho má Penta podľa portálu rozpracovaných viac vecí.

Ako ďalej uviedol portál motejlek.com, Petit Press vlani utŕžil 25,4 mil. eur a vytvoril čistý zisk niečo nad 500 tis. eur. Jeho spoluvlastníkmi sú, s rovnakým podielom, nemecké vydavateľstvo Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft mbH a Prvá slovenská investičná skupina, dcéra českého investičného holdingu Proxy-Finance, ktorého kontrolnými akcionármi sú Peter Vajda a Václav Foglar. Pri predaji jedného z podielov je podľa motejlek.com s najväčšou pravdepodobnosťou potrebný súhlas aj druhého akcionára.
Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, ale aj maloobchode a v realitnom developmente. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 30 tisíc ľudí a v minulom roku dosiahla hodnota aktív skupiny 6,5 mld. eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.
 
©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.