25. 9. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Košická mestská samospráva nepovažuje za potrebné vlastniť a financovať vlastné informačné periodikum, či televízny alebo rozhlasový kanál. Pre TASR to uviedol primátor mesta Richard Raši.
Ako zdôraznil, Košice sú z hľadiska Slovenska a po vlaňajšom roku aj regiónu Európy tak významné, že tieto úvahy sú naozaj zbytočné. „Len počas minulého roku bolo o meste viac ako 2000 mediálnych zmienok v slovenských aj zahraničných médiách. Naozaj, obraz o Košiciach tieto média vytvárajú komplexný a vo väčšine prípadov aj korektný a pravdivý,“ povedal Raši.
Košický primátor veľmi pozitívne vníma prácu tlačových agentúr, regionálnych periodík, lokálnych televízií a osobitne vyzdvihol vysielanie Rádia Košice, ktoré pre propagáciu mesta a informovanosť o dianí v ňom robí veľmi veľa. „Mediálne pokrytie dopĺňajú aj nové internetové, či printové médiá. To svedčí o tom, že mesto sa vyvíja, je zaujímavé a dáva príležitosť aj pre vznik nových médií,“ dodal.
Pripomenul, že magistrát mesta vydáva internetové KEnoviny. „Je to pravidelný informátor a zasielame ho e-mailom všetkým, ktorí o to majú záujem,“ doplnil Raši s tým, že pravidelne sa novinky o meste objavujú aj na jeho oficiálnej webovej stránke, pričom má tiež vlastnú facebookovú stránku. „Snažíme sa prispievať tiež do všetkých periodík a občasníkov, ktoré sa v meste nachádzajú,“ uviedol ďalej primátor.
Pripomenul, že tento spôsob informovanosti verejnosti považuje za dostatočný a nepociťuje potrebu vynakladať finančné prostriedky na vlastné noviny, či iné médium. „To by sme museli niekoho ukrátiť a radšej budeme investovať do športu, výstavby, rekonštrukcie ciest, chodníkov alebo bezpečnosti a verím, že všetky existujúce médiá to pozitívne zhodnotia,“ uzavrel.

Popri klasickom tlačenom mesačníku či nedávno zavedenom SMS rozhlase sa liptovskohrádockej radnici osvedčila ako mestský informačný a komunikačný kanál nenákladná internetová televízia. Spravodajské príspevky pripravujú zanietení amatérski filmári.
Primátor Branislav Tréger zdôraznil, že v osemtisícovom mestečku nemá zmysel budovať a prevádzkovať drahé televízne štúdio. „Využívame možnosť, že tu máme skvelých amatérskych filmárov. Na odplatu im vychádzame v ústrety pri ich aktivitách, napríklad pri organizovaní pravidelných súťažných prehliadok,“ vysvetlil pre TASR.
„Je to veľmi kvalitná produkcia nášho Art Štúdia doslova za drobné. Partia okolo Ľubora Patscha vyrába profesionálne spravodajské šoty z aktuálneho diania v našom meste a blízkom okolí. Prostredníctvom jednoducho dostupnej internetovej stránky si ich pozrie pomerne veľké množstvo ľudí nielen u nás, ale aj v zahraničí,“ vyzdvihol Tréger.
„Radi by sme divákom našej internetovej televízie ponúkli mimoriadne zaujímavé dobové dokumentárne filmy. Ľubor Patsch ich natočil neúrekom. Veľkou vzácnosťou je napríklad zvečnenie poslednej jazdy lesnej železničky či prestavby hradu. Určite stojí za to vrátiť sa občas s trochou nostalgie do minulosti,“ dodal primátor Liptovského Hrádku.

Bratislavská mestská časť Lamač začala s pravidelným vydávaním svojho miestneho časopisu pred 16 rokmi. Motívom pre vznik časopisu Lamačan bola absencia miestneho rozhlasu.
"Na rozdiel od okolitých mestských častí, ako je napríklad Záhorská Bystrica či Devínska Nová Ves, u nás neexistoval, ani nebolo možné zriadiť lokálny rozhlas. Preto sme sa rozhodli vydávať časopis, aby sme mohli efektívne informovať našich obyvateľov o dianí v mestskej časti," uviedol dnešný starosta a v čase vzniku časopisu poslanec miestnej časti Peter Šramko.
Lamačan vychádza s mesačnou periodicitou, výnimkou je obdobie letných prázdnin, kedy vychádza len jedno číslo v rozsahu 12 strán. Inak má časopis osemstránkový formát. Vychádza vo farebnom vydaní, na kriedovom papieri. "Toto bola častá téma polemík v zastupiteľstve, či neprejsť na formát s lacnejším papierom a rozšíreným počtom strán," uviedol starosta Lamača. "Rozdiel medzi kriedovým papierom a lacnejšou verziou v kontexte celkových nákladov však bol veľmi malý, preto zastupiteľstvo schválilo verziu na farebnom kriedovom papieri," povedal Šramko.
Časopis v kontexte komunikačných kanálov, ktoré má k dispozícii mestská časť, považuje starosta za prioritný. Mesačník pritom neinformuje len o aktivitách mestskej časti, kultúrno-spoločenských či športových akciách, je aj priestorom pre diskusiu.
"Snažíme sa o to, aby bol časopis aj priestorom pre konštruktívnu konfrontáciu odlišných postojov, ktoré však môžu posúvať veci dopredu v prospech mestskej časti i jej obyvateľov," uviedla súčasná predsedníčka redakčnej rady, poslankyňa lamačského zastupiteľstva Gabriela Bizoňová.

Copyright © TASR 2014