27. 9. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Spoločné informačno-besedné podujatie pod názvom Podunajská kúpeľnícka novinárska sobota pripravili nadnes vo Veľkom Mederi Klub FIJET Slovenského syndikátu novinárov (SSN) a Oblastná organizácia cestovného ruchu Žitný ostrov – Csallóköz pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu. Jeho cieľom je prezentácia úspešných projektov, turistických programov, cieľov a destinácií. Hostiteľom bolo kúpalisko, veľkomederský Thermal Corvinus, ktorý v tomto roku oslavuje 40. výročie otvorenia a predstavuje priekopníka v diverzifikovanej rekreačnej kúpeľníckej turistike. Región predstavili okrem primátora Veľkého Medera Alexandra Néveriho zástupcovia miest Šamorín a Dunajská Streda.
Svetový deň cestovného ruchu sa koná v roku 2014 na tému Cestovný ruch a miestny rozvoj s dôrazom na schopnosť cestovného ruchu rozvíjať ľudský faktor a poskytnúť mu prostriedky a poznatky, aby dokázal meniť svoje prostredie. „S uvedenou témou korešponduje niekoľko väčších i menších regiónov Slovenska, ale optimálnym priestorom na organizáciu Svetového dňa cestovného ruchu sa ukázalo Podunajsko,“ konštatoval predseda Klubu FIJET (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme) SSN Peter Krútky. Podľa jeho slov ide o región s utlmeným ekonomickým potenciálom, ale so zaujímavými príležitosťami v cestovnom ruchu, najmä v rekreačnom kúpeľníctve a ekoturistike, ako sú vodné športy, cykloturistika, pešia turistika, a v rekreačnom rybolove, ako aj poľovníctve.
Ako uviedol Krútky, v posledných rokoch sa vytvorili oblastné a krajské orgány cestovného ruchu, jedny boli úspešnejšie, druhé menej. "Cestovný ruch je beh na dlhé trate. V tomto behu už mali svoje kilometre odbehnuté aj mestá Šamorín, Dunajská Streda a Veľký Meder, ktoré spolu tvoria jadro Oblastnej organizácie cestovného ruchu Žitný ostrov – Csallóköz. Najmä ich spolupráca s názvom ThermalPass je ukážka toho, ako možno spojiť podnikateľské, samosprávne aj občianske iniciatívy do jedného, do destinácie, ktorá je vyhľadávaná od hlavného mesta až po zahraničie. Je to rekreačné kúpeľníctvo, moderné, veľkokapacitné a schopné ešte ďalšieho vývoja,” uzavrel predseda.
Valné zhromaždenie Svetovej organizácie cestovného ruchu (World Tourism Organization – UNWTO) sa na svojom treťom zasadnutí (Torremolinos, Španielsko, september 1979) rozhodlo ustanoviť práve 27. september za Svetový deň cestovného ruchu (World Tourism Day – WTD). Konkrétny dátum osláv WTD – 27. september – bol vybraný z toho dôvodu, že v tento deň boli v roku 1970 prijaté stanovy WTO, najvýznamnejšej medzinárodnej organizácie v oblasti svetového cestovného ruchu, ktorá sa v decembri 2003 stala špecializovanou agentúrou OSN. Načasovanie osláv WTD je symbolické aj preto, že sa koná v čase, keď sa končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a zároveň sa začína na južnej zemskej pologuli. Hlavným zmyslom WTD je vyzdvihnutie cestovného ruchu, jeho sociálnych, kultúrnych, politických a ekonomických hodnôt a jeho prínosu pre celkový rozvoj spoločností.

Copyright © TASR 2014