10. 11. 2014

BONANNO NEWS 21

BONANNO NEWS 21

O spornej fotke z kauzy Bonanno sa dnes hovorilo na pojednávaní Okresného súdu Bratislava II. Na súde sa znalci vyjadrovali k fotografii z interiéru baru Bonanno, na ktorej je právnik na penzii Tibor Péchy so slúchadlami a maketou samopalu. Na fotke je aj sudca najvyššieho súdu Štefan Michálik, ktorý v tomto súdnom konaní žiada od vydavateľa denníka Nový Čas stotisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy za články o akcii z roku 2010. Verdikt v prípade Michálikovej žaloby by mohol padnúť už v januári.
Kým Michálikov právny zástupca považuje spomínanú fotku za fotomontáž, advokát vydavateľa denníka Nový Čas zásahy do zverejnených fotiek odmieta. Obe strany si dali vypracovať odborné analýzy, ktoré sa však líšia. Michálikovi robili analýzu slovenskí znalci, Novému Času český kriminalistický ústav. Dnes sa znalci konfrontovali.
Spoluautor slovenskej analýzy tvrdil, že s fotografiou niekto manipuloval. „Bola stmavená, v niektorých miestach softvérovo rozmazaná,“ uviedol. Podľa tohto znalca sa priamo použitým fotoaparátom nedalo fotku tak rozmazať. „Nebola uverejnená tak, ako bola nasnímaná,“ povedal znalec s tým, že pri kontrolnej úprave objavil v pozadí dve osoby. „Niekto sa ich snažil zakryť,“ vravel. Jedna z nich je údajne šofér.
Znalec z pražského ústavu oponoval, že by niekto fotku upravoval. „Snímka nevykazuje znaky dodatočnej editácie,“ vyhlásil. Fotku podľa jeho vyjadrenia ovplyvnilo nastavenie fotoaparátu na automatiku a blesk. „Nič nepoukazuje na fotomontáž, všetko sa dá vysvetliť prirodzeným odfotením,“ hovoril Čech. Postavy v pozadí podľa neho nebolo relevantné skúmať pri posudzovaní fotomontáže.
Podľa sudkyne je dôležité, či je autentická scéna v popredí snímky. Oboch znalcov sa preto pýtala, či môžu vylúčiť fotomontáž s postavami, ktoré sú v popredí. Podľa slovenského znalca sa nezistilo prenášanie osôb, český znalec prenesenie postáv z iného záberu vylúčil.
Pojednávanie bude pokračovať 19. januára. Sudkyňa chce, aby prišiel aj sudca Michálik osobne. Advokáti ešte môžu navrhnúť vykonanie ďalších dôkazov. Ak so žiadnymi návrhmi neprídu, nabudúce možno padne rozsudok.
Nový Čas v júni 2011 informovali o akcii, na ktorej právnik na penzii Tibor Péchy na ulici pred barom vítal prichádzajúcich hostí s modrými slúchadlami na ušiach a nefunkčným samopalom v ruke. Denník vtedy pripomenul, že pár mesiacov predtým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a samopalom v ruke zastrelil v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sedem ľudí.
Vydavateľa Nového Času za články žaluje okrem Michálika aj prokurátor Ladislav Tichý a ďalší účastníci, ktorí v jednotlivých žalobách žiadajú náhradu vyše 800-tisíc eur. Žalobu podalo aj združenie Justičný Oskar, ktoré žiada ako náhradu škody milión eur. V prípade tejto žaloby právnici rokujú o mimosúdnej dohode, tá sa však zatiaľ nezrodila.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.