11. 11. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dvaja ozbrojenci v noci na pondelok zavraždili novinára z popredného peruánskeho časopisu, ktorý vyšetroval nájomné vraždy. Došlo k tomu v provincii južne od hlavného mesta Lima. Napísala to dnes agentúra AP.
Redaktori časopisu Caretas tvrdia, že páchatelia zasiahli streľbou 22-ročného Fernanda Raymondiho do hrude. K vražde došlo v malom obchode s potravinami jeho otca v meste Canete. Na miesto prišli ozbrojenci na motocykli a prikázali priateľovi obete, aby utiekol.
Americo Zambrano, Raymondiho redaktor v časopise, povedal, že zatiaľ nie je známe, či vražda súvisela s Raymondiho vyšetrovaním vrážd v Canete. Tie páchajú gangy, ktoré vydierajú stavebných dodávateľov na pobreží.

Galantné gesto ruského prezidenta Vladimira Putina na summite Ázijsko-pacifického hospodárskeho spoločenstva (APEC) v Pekingu neuniklo sociálnym sieťam a aktivovalo čínskych cenzorov.
Podľa tlačovej agentúry DPA zhromaždení svetoví politici čakali v pondelok večer na ohňostroj za teplôt tesne nad nulou a Putin ponúkol manželke čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorá sedela vedľa neho, pokrývku. Ako ukázal živý prenos, Pcheng Li-jüan teplú pokrývku na plecia od ruského prezidenta prijala, ale o pár sekúnd ju odovzdala pobočníkovi a obliekla si vlastný kabát.
Gesto nedávno rozvedeného Putina okamžite zachytila čínska mikroblogová stránka Sina Weibo. Jeden z blogerov pochválil "ruského džentlmena", ďalší napísal, že "Putin flirtuje s prvou dámou!".
Tieto správy zo summitu, ktorý je najväčšou medzinárodnou akciou, akej Si Ťin-pching kedy predsedal, okamžite upútali pozornosť čínskych cenzorov. O pár hodín boli všetky zmienky o tomto "incidente", vrátane videozáznamu na spravodajských webových stránkach, odstránené.
Pcheng Li-jüan je oveľa viditeľnejšia ako ktorákoľvek z manželiek predchádzajúcich vodcov Číny a médiá a verejnosť ju pozorne sledujú.
Putin sa podobne galantne prejavil k významným ženám na verejnosti už viackrát. Napríklad vlani počas summitu G-20 v Petrohrade zakryl prikrývkou pri neskorom večernom koncerte pod otvoreným nebom nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

Copyright © TASR 2014

Americká vysielacia stanica CNN zastaví do konca roka svoje vysielanie v Rusku. Informoval o tom vlastník stanice spoločnosť Turner Broadcasting System Europe, ktorú cituje ruská agentúra TASS. Ruský federálny dozorný úrad pre telekomunikácie Roskomnadzor v pondelok uviedol, že s rozhodnutím CNN International nemá nič do činenia. Predstaviteľ stanice pre agentúru povedal, že dôvodom sú nedávne zmeny v ruských mediálnych zákonoch, ktoré obmedzujú zahraničné vlastníctvo médií. CNN už ruských káblových a satelitných operátorov informovala, že s vysielaním končí 31. decembra 2014. Stanica však zároveň vyjadrila nádej, že sa do Ruska bude môcť opäť vrátiť.
Moskva sa snaží regulovať činnosť médií v Rusku. Novoschválený zákon napríklad vyžaduje obmedzenie zahraničnej majetkovej účasti v médiách na 20 percent do konca roka 2016. Spoločnosť Turner Broadcasting vo vyhlásení uvádza, že prehodnocuje svoje možnosti pre CNN v Rusku "vo svetle nedávnych zmien v ruských mediálnych zákonoch". Kým sa tak deje, "ukončuje svoje existujúce mediálne vzťahy". Kritici prísne zákony považujú za obmedzovanie slobody slova.
 
©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.