19. 12. 2014

Galkov novinár Lukáš Milan navádza na obchádzanie zákona, predražené nákupy svojho šéfa nevidí

Galkov novinár Lukáš Milan
 
navádza na obchádzanie zákona, predražené nákupy svojho šéfa nevidí


      Bývalý zamestnávateľ Lukáša Milana – Ľubomír Galko môže byť so svojim zamestnancom z čias jeho ministrovania určite spokojný. Bývalý vedúci oddelenia pre mediálnu podporu a šéfredaktor časopisu Obrana Lukáš Milan, dnes redaktor týždenníka Plus 7 dní, opäť odviedol špinavú robotu. Tentokrát v článku "Ďalší kšeftík" zo 17.12.2014, v ktorom sa opakovane snaží zdiskreditovať súčasné vedenie ministerstva obrany. V článku útočí na celý nákup prístrojov pre špeciálne sily od spoločnosti PYRA spol. s r.o., napriek tomu, že rezort obrany postupoval pri nákupe verejnou súťažou a išli sme nad rámec zákona.    Oslovili sme štyri spoločnosti. Lukáš Milan tento transparentný a zákonný proces účelovo spochybňuje a radí ministerstvu ako obísť zákon. Ministerstvo malo vraj "gúgliť", obísť súťaž a nakúpiť priamo, aby to bolo lacnejšie. Zaujímavé je, že takto neradil svojmu šéfovi Ľubomírovi Galkovi, keď nakupoval on. Nezáležalo mu hádam vtedy na peniazoch daňových poplatníkov rovnako? Žiadny nákup cez google sa totiž za čias jeho bývalého zamestnávateľa na ministerstve nerealizoval.
      Ako "odborník na všetko" napáda Lukáš Milan aj špecifikáciu podmienok súťaže, ktoré si pri verejnom obstarávaní nezadefinovali úradníci z ministerstva, ale 5. pluk špeciálneho určenia. Pán Milan očividne rozumie technike špeciálov lepšie, ako oni sami. V článku píše čo všetko vie vďaka google zohnať za dobré ceny a ešte modernejšie. Vzhľadom na to, že Lukáš Milan nepovažoval za potrebné osloviť 5. pluk špeciálneho určenia, urobili sme to za neho: Stanovisko 5. pluku špeciálneho určenia Žilina:
      "Balistický softvér a zodolnené PDA sú už v 5. pluku špeciálneho určenia zavedené. Naša požiadavka na ne bola z dôvodu kompatibility rovnakej obsluhy prístroja, ktorý plne vyhovuje našim potrebám na základe predošlého výcviku a nasadenia. Bolo by nezmyselné mať dva rozdielne typy PDA a dva druhy balistického softvéru. Predlžuje to výcvik, operátor musí zvládať rozličné systémy, ktoré v konečnom dôsledku majú ten istý účel. S PDA a balistickým prístrojom sme boli spokojní a ide o doplnenie počtu súprav s doplnením o solárnu nabíjačku. Vyšší model Kestrelu 4500 (merač počasia), ktorý oproti starému modelu Kestrel 4000 komunikuje s PDA a balistickým programom bezdrôtovo, a tým urýchľuje zadávanie hodnôt pre výpočet opráv pre streľbu. Solárne dobíjanie zdrojov predlžuje nasadenie tímov v teréne a stávajú sa nezávislými od inak nutného dopĺňania batériami v poli, čo z rôznych taktických dôvodov nie je možné v niektorých situáciách vykonať".
      V snahe vyvolať čo najhorší dojem o ministerstve klame Galkov zamestnanec čitateľov týždenníka Plus 7 dní, že mu údajne nechcelo prezradiť príslušenstvo jedného z nakupovaných zariadení. Kompletná špecifikácia je pritom zverejnená v Centrálnom registri zmlúv a pán Milan ňou disponoval.
      Lukáša Milana sme upozornili, že keď boli spolu s Ľubomírom Galkom na ministerstve obrany nakupovali od spoločnosti PYRA za vyššie ceny ako súčasné vedenie, ktoré trvalo na znížení cien a vyrokovalo ich. Konkrétne ide o špeciálne okuliare s balistickou ochranou. Zaujímavé je, že ani Galko, ani Milan google vtedy nepoužili a na cene im vôbec nezáležalo. Ale to je také ich. Pri cenách vyrokovaných súčasným vedením mohli ušetriť na Galkom zrealizovaných nákupoch takmer 40 tisíc eur.
      Bude sa teraz "objektívny a stranícky nezaťažený" novinár Lukáš Milan pýtať Ľubomíra Galka cez týždenník Plus 7 dní na kšeftíky? Ako poznáme túto zohratú dvojku, určite nie. Uškodilo by to predsa jeho patrónovi, ku ktorému vzhliada. A to aj napriek tomu, že eštebácky odpočúval novinárov, možno aj jeho samého, robil predražené a zbytočné nákupy bez požiadaviek Ozbrojených síl SR a obchádzal verejné obstarávanie.
      Vzhľadom na to, že Lukáša Milana a jeho "žurnalistickú" prácu v prospech Ľubomíra Galka dobre poznáme, zaslali sme mu nielen odpovede na jeho otázky, ale aj žiadosť, aby pod článkom korektne uviedol: "Redaktor je bývalý vedúci oddelenia pre mediálnu podporu za Ľubomíra Galka". Hoci sme ho už predtým niekoľkokrát upozornili na konflikt záujmov a rovnako tiež jeho nadriadených, pokračuje vo svojich klamstvách a čitateľa ani tentokrát na túto skutočnosť neupozornil.
      Pri nedávnom PR rozhovore s predstaviteľom Penty pritom nemal problém uviesť, že táto finančná skupina je vlastníkom vydavateľstva 7 Plus. V súvislosti s ďalším tendečným článkom Lukáša Milana bude žiadať Ministerstvo obrany SR týždenník Plus 7 dní o opravu zavádzajúcich a nepravdivých skutkových tvrdení. Veríme, že ako už býva zvykom, Ľubomír Galko poukáže na dobre odvedenú prácu svojho zamestnanca Lukáša Milana aj na svojom blogu a aj tentokrát ho tak, ako naposledy pochváli, že je "objektívny novinár".
TASR informoval Komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.