15. 12. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európska únia oznámila, že razia, ktorú turecká polícia podnikla voči miestnym médiám a novinárom, je v rozpore so slobodou slova a protirečí hodnotám vyznávaným v EÚ.
EÚ dnes v nezvyklom ostro formulovanom vyhlásení odsúdila postup tureckých orgánov, ktoré nariadili vziať do väzby niekoľko novinárov a zástupcov mediálnych spoločností blízkych moslimskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi žijúcemu v USA.
EÚ upozornila, že ide o krok "nezlučiteľný so slobodou médií, ktorá je základným princípom demokracie".
Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová a komisár pre rozšírenie EÚ Johannes Hahn v spoločnom vyhlásení upozornili, že "táto operácia protirečí európskym hodnotám a štandardom, ktorých súčasťou sa Turecko usiluje stať".
Turecká polícia dnes urobila razie v desiatke miest, pričom zadržala najmenej 23 ľudí, vrátane novinárov, televíznych producentov a policajtov, ktorí sú známi sympatiami ku Gülenovmu hnutiu.
Členovia tureckej vlády dnešné policajné razie nekomentovali, minister zdravotníctva Mehmet Müezzinoglu sa však pred novinármi nechal počuť, že "každý, kto robí krajine zle, za svoje činy zaplatí".
Líder najsilnejšej opozičnej Republikánskej národnej strany (CHP) Kemal Kiličdaroglu dnešné zatknutia označil za "vládny prevrat". "Došlo k prevratu proti demokracii," zdôraznil. protestovali aj novinárske združenia i radoví občania.
Turecká vláda obviňuje Gülena, svojho bývalého spojenca, že sa prostredníctvom sebe oddaných ľudí v štátnej správe, justícii a polícii snaží v Turecku vytvoriť "štát v štáte" a zosadiť vládu. Vláda tiež tvrdí, že práve Gülenovi ľudia sú za rozpútaním vlaňajšieho korupčného škandálu, ktorý sa týkal najvyšších politických kruhov a donútil štyroch ministrov, aby podali demisiu. Gülen všetky tieto obvinenia odmieta.
Súčasný turecký prezident Recept Tayyip Erdogan sa dostal k moci v roku 2002, keď jeho Strana spravodlivosti a rozvoja vyhrala parlamentné voľby. V prvých rokoch vlády ako premiér zaviedol mnoho demokratických reforiem a obmedzil zasahovanie armády do politiky. NATO v tomto období Turecko veľmi často uvádzalo ako príklad úspešnej moslimskej demokracie, ale už dlhší čas kritici Erdoganovi vyčítajú netolerantný postoj k disentu a islamizáciu tureckej spoločnosti, ktorej časť sa hlási skôr k západnému životnému štýlu.


Americké ministerstvo zahraničných dnes v reakcii na razie v tureckých médiách vyzvalo Ankaru, aby rešpektovala slobodu médií a ďalšie demokratické hodnoty.
Rezort americkej diplomacie podľa svojej hovorkyne Jen Psakiovej pozorne sleduje správy o raziách a zatýkaniach v Turecku a nadobudol dojem, že medzi cieľmi polície sú médiá, ktoré otvorene kritizovali súčasnú tureckú vládu, uviedla agentúra Reuters.
"Sloboda médií, výkon spravodlivosti a nezávislosť súdnictva sú kľúčovými zložkami v každej zdravej demokracii a sú zakotvené v tureckej ústave," uviedla Psakiová vo vyhlásení. "Ako priateľ a spojenec Turecka vyzývame turecké orgány, aby zabezpečili, že ich akcie neporušujú tieto základné hodnoty a samotné demokratické základy Turecka."
Aj Európska únia dnes v nezvyklom ostro formulovanom vyhlásení odsúdila postup tureckých orgánov, ktoré nariadili vziať do väzby niekoľko novinárov a zástupcov mediálnych spoločností blízkych moslimskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi žijúcemu v USA. Turecká polícia dnes urobila razie v desiatke miest, pričom zadržala najmenej 23 ľudí, vrátane novinárov, televíznych producentov a policajtov, ktorí sú známi sympatiami ku Gülenovmu hnutiu.
Turecká vláda obviňuje Gülena, svojho bývalého spojenca, že sa prostredníctvom sebe oddaných ľudí v štátnej správe, justícii a polícii snaží v Turecku vytvoriť "štát v štáte" a zosadiť vládu.

Copyright © TASR 2014