4. 12. 2014

IPI Slovensko: Opäť pokus o zastrašovanie novinárov

IPI Slovensko: 
Opäť pokus o zastrašovanie novinárov

IPI Slovensko vyjadruje znepokojenie nad opätovným pokusom orgánov činných v trestnom konaní o zastrašovanie novinárov použitím archaických ustanovení o ohováraní v Trestnom zákone.
Ing. Ivan Ševčík, niekdajší riaditeľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite podal trestné oznámenie na novinárku Júliu Mikolášikovú za ohováranie podla paragrafu 373 Trestného zákona za zverejnenie a interpretovanie vyjadrení, ktoré odzneli na verejnom súdnom pojednávaní. Vyšetrovateľ OR Policajného zboru BA II už aj vzniesol obvinenie.
Jedná sa o prípad bytovej mafie z októbra 2012. V uvedenom článku novinárka opísala to, čo zaznelo na verejnom hlavnom pojednávaní z úst obžalovaného Jozefa Draga na adresu Ivana Ševčíka, teda o interpretáciu slov vtedy obžalovaného, nie o vyjadrenia autorky..
Podľa slovenských zákonov, každý občan má právo vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie získané na verejnom zasadnutí štátnych orgánov Slovenskej republiky. Z uvedeného vyplýva, že rozširovanie informácií z hlavného pojednávania je realizáciou základného práva garantovaného čl. 26 Ústavy SR ( sloboda prejavu a právo na informácie ). Takéto konanie nemôže byť teda protiprávne. IPI Slovensko považuje trestné oznámenie a vznesenie obvinenia za opätovný pokus verejného činiteľa zastrašiť novinárov a médiá a odradiť ich od plnenia si funkcie kontroly verejnej moci a informovania verejnosti o podobných prípadoch.
Pred mesiacom zastavil Generálny prokurátor podobné obvinenie orgánov činných v trestnom konaní voči novinárovi Dušanovi Károlyimu, a podobný pokus sa po krátkom čase objavuje znova. IPI Slovensko upozorňuje aj na fakt, že na debate IPI k téme Sloboda médií po 25 rokoch 25. novembra v Bratislave, sa účastníci venovali ohováraniu a poškodzovaniu mena v Trestnom práve. Zástupcovia medzinárodných i domácich inštitúcií ako OBSE a IPI sa jednoznačne vyjadrili v prospech zrušenia týchto ustanovení v Trestnom zákone.
Prípad obvinenia novinárky Mikolášikovej bude IPI naďalej sledovať a oboznámi s ním aj partnerské organizácie v zahraničí, vrátane Predstaviteľky OBSE pre slobodu médií.
Za IPI Slovensko
Pavol Múdry
Predseda Správnej rady


 Stanovisko obvinenej novinárky Júlie Mikolášikovej


Uznesenie o vznesení obvinenia považujem za nezákonné. Proti rozhodnutiu som podala sťažnosť. V uvedenom článku som opísala to, čo zaznelo na verejnom hlavnom pojednávaní z úst obžalovaného Jozefa Draga na adresu Ivana Ševčíka. Každý občan má právo vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie získané na verejnom zasadnutí štátnych orgánov Slovenskej republiky. Z uvedeného vyplýva, že rozširovanie informácií z hlavného pojednávania je realizáciou základného práva garantovaného čl. 26 Ústavy SR ( sloboda prejavu a právo na informácie ). Takéto konanie nemôže byť teda protiprávne. O uverejnení akéhokoľvek článku rozhoduje vydavateľ a ten aj zodpovedá za uverejnený obsah. Skutku tak, ako mi je vytýkaný, som sa teda nikdy dopustiť ani nemohla.
Údajný poškodený Ivan Ševčík nikdy na vydavateľstvo denníka Nový Čas pre uvedený článok, ani pre žiaden iný článok o jeho osobe, ktorý publikoval denník Nový Čas nepodal žalobu. Nemohlo tak dôjsť k žiadnej mimosúdnej dohode – ospravedlneniu, ako to uviedol Ivan Ševčík pred vyšetrovateľom.“


Ide o tento článok:

http://www.cas.sk/clanok/234981/tajny-policajt-riadil-draga-v-bytovej-mafii-kalinak-povysil-charlieho.html