4. 12. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Ministerstvo kultúry SR dostane na budúci rok vyšší rozpočet ako sa pôvodne predpokladalo. V kapitole venovanej Ministerstvu kultúry SR sú zmeny, ktoré v rozpočte pre kultúru presadil pred jeho odobrením vládou minister kultúry Marek Maďarič. Vyplýva to zo štátneho rozpočtu na rok 2015, ktorý dnes schválil parlament. Prvotný návrh z dielne ministerstva financií dával pre MK SR takmer o 20 miliónov eur menej. "V kľúčových veciach sa podarilo nielen obhájiť pozície, ale aj trochu ísť hore," konštatoval po schválení rozpočtu vládou Maďarič. Prinesie to viac zdrojov napríklad pre prioritné projekty kultúrnych inštitúcií, grantový systém, RTVS či Audiovizuálny fond.
Celkové zdroje MK SR sa pre rok 2015 navrhujú vo výške takmer 192 mil. eur, čo je oproti schválenému rozpočtu na rok 2014 viac o 9,45 mil. eur (5,18 %). Kapitálové výdavky v rezorte kultúry majú dosiahnuť v roku 2015 takmer 8,41 mil. eur, čo je cca o 6,91 mil. eur viac v porovnaní so schváleným rozpočtom pre tento rok. Z toho 5 miliónov eur pôjde na investičné projekty Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a zvyšných 3,41 miliónov eur na rekonštrukciu bratislavskej Reduty. Konkrétne sa má rekonštruovať kasíno. Dôvodom je, že Reduta sa má využívať počas historicky prvého predsedníctva SR v Rade Európskej únie v roku 2016.
Na takmer všetkých 29 rozpočtových a príspevkových organizácií, ako sú napríklad Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum, Slovenské národné divadlo a ďalšie má však MK SR menej ako tento rok. Výnimkou sú iba Slovenská filharmónia a Umelecký súbor Lúčnica. Pre rok 2015 je na grantový systém MK SR vyčlenených 20 mil. eur, teda rovnako ako tento rok. Na verejnoprávne inštitúcie - RTVS, Audiovizuálny fond a Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR) má ísť z rozpočtu MK SR v roku 2015 36,7 mil. eur, pričom ešte pred schválením návrhu rozpočtu vládou to bolo 31,9 mil. eur. Spomínaných 36,7 milióna je oproti tomuto roku o 6,3 mil. eur (20,7 %) viac. Peniaze dostávajú RTVS, Audiovizuálny fond a TASR na základe zmluvy medzi MK SR a konkrétnou inštitúciou. Zmluva presne určuje na čo sa peniaze v konkrétnom roku použijú. Pre RTVS má ísť 30 mil. eur, teda o 5,5 milióna viac ako tento rok. Bežný transfer pre RTVS sa oproti schválenému rozpočtu na rok 2014 zvyšuje o 2 mil. eur a dosiahne 25 mil. eur, kapitálový transfer má byť 5 mil. eur, čo je zvýšenie oproti tomuto roku o 3,5 mil. eur a je návratom na úroveň schváleného rozpočtu roku 2013. Audiovizuálny fond má na budúci rok dostať o pol milióna viac ako tento rok, a to 4,5 mil. eur. Peniaze sa použijú na podporu audiovizuálnej kultúry a podporu audiovizuálneho priemyslu. Výdavky štátu na služby vo verejnom záujme poskytované TASR majú byť v roku 2015 vyššie ako tento rok o 0,3 milióna eur a navrhujú sa vo výške 2,20 mil. eur.
Na obnovu audiovizuálneho dedičstva dostane Slovenský filmový ústav v roku 2015 1,49 mil. eur, čo zodpovedá úrovni schváleného rozpočtu na rok 2014. Pre cirkvi a náboženské spoločnosti je na roky 2015 až 2017 navýšený rozpočet o cca 935 tis. eur (o 2,5 %) na približne 38,31 milióna eur na rok a súvisí to s valorizáciou platov duchovných.
Ministerstvo kultúry malo pôvodne mať v roku 2015 výrazne okresaný rozpočet, s výdavkami o približne 10 % menšími oproti roku 2014. Pocítiť to mal najmä grantový systém určený na podporu neštátnej kultúry, kde sa mali výdavky znížiť až o 17 percent. Z návrhu štátneho rozpočtu, zverejnenom ministerstvom financií v polovici augusta, vyplynulo okrem iného, že navrhované zdroje pre rezort kultúry sú 172,5 milióna eur a kultúra by tak mohla dostať o 9,96 mil. eur menej ako tento rok. Minister kultúry Marek Maďarič označil návrh po jeho zverejnení za neprijateľný a aj "v rozpore s programovým vyhlásením vlády, v ktorom sa vláda zaviazala poskytnúť kultúre výraznejšiu podporu". Následne preto o ňom rokoval s ministrom financií Petrom Kažimírom. Na úsporný rozpočet reagovali aj predstavitelia kultúry a koncom augusta napísali výzvu vláde nazvanú "Načo kultúra?". Žiadali vládu, aby rozpočet na rok 2015 neznižovala. Pre viaceré kultúrne aktivity a organizácie na Slovensku je zníženie rozpočtu na kultúru nie iba zlá správa, ale zvonenie do hrobu, napísali vo výzve. Podľa jej signatárov je ministerstvo kultúry nielen jedným z najmenej financovaných rezortov, ale pravdepodobne aj rezortom najmenej váženým. "Dôkazom je príkry rozpor medzi každoročným znižovaním rozpočtu a Stratégiou rozvoja kultúry Slovenskej republiky na roky 2014 – 2020, ktorá predpokladá zvyšovanie finančných prostriedkov do kultúry a ktorú vláda SR schválila 14. mája 2014," upozornili.

 ©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.