27. 9. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo, ktorého redakcia bola zdecimovaná po januárovom teroristickom útoku islamských fanatikov, príde o ďalších dvoch preživších členov.
Umelecký riaditeľ Rénald Luzier, známy ako Luz, už v máji oznámil, že plánuje ukončiť svoje pôsobenie v Charlie Hebdo ako karikaturista. V tohtotýždňovom vydaní kontroverzného periodika avizoval, že nasledujúce číslo týždenníka bude jeho posledným, informovala dnes agentúra AP.
Svoj odchod z redakcie oznámil v dnešnom interview pre stanicu i-Télé tiež Patrick Pelloux, špecialista zdravotníckej záchrannej služby, ktorý v časopise pôsobil ako pravidelný prispievateľ a fejtonista. Odísť z parížskej redakcie hodlá "pravdepodobne" v januári, teda presne rok po masakre.
Charlie Hebdo sa preslávil vysmievaním sa z rozličných náboženstiev a ich predstaviteľov vrátane islamského proroka Mohameda.
Luz je autorom jeho karikatúry, ktorá sa objavila na prvom čísle po tragickom útoku - na obálke bol plačúci Mohamed, hovoriaci, že "všetko je odpustené". Pri útoku dvojice ozbrojených moslimov 7. januára zahynulo celkovo 12 ľudí.

Na českej mediálnej scéne sa schyľuje k ďalšiemu významnému obchodu. Daniel Křetínský, ktorý ovláda vydavateľa Blesku Czech News Center (CNC), je údajne blízko prevzatia časti vydavateľstva Mladá fronta podnikateľa Františka Savova, ktorý je na úteku. Prevziať by mal najmä sekciu časopisov, aj niektoré on-line médiá, vrátane spravodajského denníka E15. Informoval o tom server iDNES.cz.
Rokovania podľa informácií MF DNES v týchto dňoch vrcholia, k podpísaniu by malo dôjsť do niekoľkých týždňov. Redakcii to potvrdilo niekoľko zdrojov z okolia obidvoch mediálnych domov. Predmetom predaja by údajne nemal byť týždenník Euro, ani knižná divízia. Tieto časti by mal aj naďalej vlastniť František Savov.
Křetínský chce posilniť svoju pozíciu hlavne v oblasti on-line, k čomu by mu mala pomôcť najmä internetová verzia denníka E15, ale aj ďalšie tematické weby. Mladá fronta prevádzkuje vyše 30 webov, ktoré mesačne zasiahnu 2,4 milióna ľudí.
Súčasťou obchodu má okrem toho byť aj kompletná zostava spoločenských titulov. Do nej patrí napríklad magazín o jedle F.O.O.D, potom Moje psychologie, Moje zdraví, Dieta, Maminka, či detská klasika Sluníčko a Mateřídouška. Zatiaľ nie je jasné, či by súčasťou predaja mala byť aj Savovova tlačiareň Europrint.
Zástupcovia dotknutých strán sa k tejto informácii nevyjadrili. "Špekulácie z trhu zo zásady nekomentujeme," povedal Křetínského hovorca Daniel Častvaj. Podobne reagovala aj hovorkyňa Mladej fronty Pavlína Míčová. "Vydavateľstvo Mladá fronta nekomentuje žiadne špekulatívne informácie," uviedla.
Kontroverzný český podnikateľ František Savov, ktorý je v súčasnosti na úteku pred českými úradmi vo Veľkej Británii, sa po rokoch špekulácií prihlásil k vlastníctvu Mladej fronty až v roku 2012. Už minulý rok sa hovorilo o tom, že sa v súvislosti s predajom s Křetínským niekoľkokrát stretol v Londýne. Rokovania sa však vždy údajne zasekli na cene.
Na druhej strane Daniel Křetínský začal koncom roka 2013 spoločne s Patrikom Tkáčom z J&T budovať mediálny holding. Vtedy kúpili český Ringier, vydavateľa bulvárneho Blesku, či denníka Sport. Na jeho základe stavajú impérium Czech News Center. Okrem Mladej fronty krúžil Křetínský aj okolo vydavateľstva Vltava-Labe-Press. Ale to pred časom ovládla investičná skupina Penta Investments.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl plánuje sprísniť kontrolu nad činnosťou reportérov, ktorí pôsobia v zóne operácií prokyjevských jednotiek v Donbase. Oznámil to hovorca ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov, informovala dnes agentúra TASS.
"Otázka prísnej reglementácie kontaktov medzi armádou a reportérmi v zóne ATO (protiteroristickej operácie) je na programe rokovania," povedal Selezňov.
"Musíme jasne vysvetliť, čo je dovolené a čo nie... A to z toho dôvodu, aby informácie vychádzajúce zo zóny ATO nepoškodili vojakov, ktorí si plnia svoje povinnosti na frontovej línii," dodal Selezňov.
V súvislosti s konfliktom na Ukrajine tamojší prezident Petro Porošenko podpísal nedávno dekrét o uvalení nových sankcií, a to na viac ako 100 podnikov a organizácií a takmer 400 osôb vrátane viacerých novinárov, z ktorých niektorí pochádzajú zo západoeurópskych krajín.
Títo novinári a predstavitelia médií podľa Kyjeva predstavujú bližšie nešpecifikovanú "hrozbu pre národné záujmy, národnú bezpečnosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť" Ukrajiny.
Výbor na ochranu novinárov sídliaci v New Yorku vo svojom vyhlásení konštatoval, že Porošenkove kroky vyvolávajú zdesenie. "Vláda nemusí súhlasiť so spravodajstvom a nemusí sa jej páčiť, ale označiť novinárov za potenciálnu hrozbu pre národnú bezpečnosť nie je vhodná reakcia," uviedla koordinátorka VON pre Európu a strednú Áziu Nina Ognianovová.


Copyright © TASR 2015