27. 11. 2015

22. ročník novinárskej študentskej súťaže Štúrovo pero

22. ročník novinárskej
študentskej súťaže Štúrovo pero




Už 22. ročník celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero vyhlásili v týchto dňoch jeho hlavní organizátori - Nadácia Slovenskej sporiteľne, Televízia Markíza a Banskobystrický samosprávny kraj - Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Ako TASR informovala riaditeľka zvolenskej knižnice Milota Torňošová, súťaž je vypísaná pre päť kategórií: stredoškolské časopisy, vysokoškolské časopisy, novinárske príspevky stredoškolákov, novinárske príspevky vysokoškolákov a elektronické magazíny.
Súťažiaci v prvej a druhej kategórii musia zaslať na adresu Krajská knižnica Ľ. Štúra, Štúrova ulica, č. 5, 960 82 Zvolen aspoň dve čísla školských časopisov (každé v troch exemplároch), ktoré vyšli v kalendárnom roku 2015 a vychádzajú v slovenskom jazyku alebo aspoň polovica textov je v slovenčine.
V sprievodnom liste by malo byť uvedené meno šéfredaktora či zodpovedného vedúceho, kontaktná adresa školy s telefónnym číslom a e-mailom, organizačné a technické podmienky vydávania časopisu, systém financovania a distribúcie, periodicita a náklad. Súťažiaci v prvej kategórii sa môžu zapojiť aj do súťaže o Cenu Nadácie Slovenskej sporiteľne. Táto cena bude udelená stredoškolským časopisom, ktoré obsahovo aj graficky najoriginálnejšie spracujú tému finančného vzdelávania.
Súťažiaci v tretej a štvrtej kategórii zašlú do súťaže minimálne dve, maximálne tri práce novinárskeho charakteru v slovenskom jazyku v troch exemplároch. Ak bola práca publikovaná v tlači, uvedú sa aj jej bibliografické údaje. Nepublikované práce budú napísané na počítači. Na každej práci (aj jej kópii) musí byť uvedené meno autora, jeho adresa, názov, adresa a kontakt na školu, ktorú autor navštevuje.
Súťažiaci v piatej kategórii vyplnia online registračný formulár. Prihlásiť sa môžu len elektronické magazíny študentského charakteru, ktoré majú minimálne dvoch autorov (teda nie súkromné stránky a blogy jednotlivcov). Za elektronické magazíny nie sú považované ani oficiálne stránky školy, PDF verzie tlačených časopisov či účty na sociálnych sieťach. Do súťaže sa môžu prihlásiť len magazíny, ktoré v kalendárnom roku 2015 zverejnili aspoň 20 príspevkov (text, video či audio), vychádzajú v slovenskom jazyku, respektíve aspoň polovica textov je v slovenčine.
Súťaž Štúrovo pero je otvorená aj pre slovenských stredoškolákov a vysokoškolákov študujúcich na školách v zahraničí, ako aj pre študentov zahraničných škôl s vyučovacím jazykom slovenským. Uzávierka súťaže je 31. januára 2016.
Súťažné práce v prvej až štvrtej kategórii je potrebné zaslať na adresu: Krajská knižnica L. Štúra, Štúrova 5, 960 82 Zvolen. Súťažné práce v piatej kategórii sa prihlasujú online cez registračný formulár. Viac informácií je na stránke wwww.kskls.sk.
Vyhodnotenie v apríli 2016 bude spojené so seminármi o "písanej" žurnalistike, ktoré povedú vysokoškolskí pedagógovia žurnalistiky a renomovaní publicisti. Tradíciou sú aj tlačové besedy s významnými novinármi a politikmi.



Copyright © TASR 2015