28. 11. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Napriek takmer z každého pohľadu úspešnému kalendárnemu roku 2015 opustil americkú platenú televíznu stanicu HBO Sports už druhý popredný člen exekutívy. Po prezidentovi Kenovi Hershmanovi rezignoval Mark Taffet. Ten strávil v HBO dlhých 32 rokov a v roku 1991 stál spoločne s Louom DiBellom pri zrode konceptu domácich vysielacích práv pay-per-view (PPV), uplatňovanom predovšetkým pri najlukratívnejších profesionálnych boxerských súbojoch. Päťdesiatdvaročný Taffet spoločnosť opustí k 31. decembru 2015, keď mu vyprší kontrakt.
Počas jeho éry HBO pripravilo viac než 190 PPV prenosov, predalo 65 miliónov kusov takýchto práv a zarobilo 3,6 miliardy amerických dolárov. "Včas som si uvedomil, že box má unikátne špecifiká, ktoré vyhovujú práve takémuto projektu. Príležitosť sledovať veľký zápas z pohodlia obývačky sa stala populárnou novinkou," prezradil Taffet pre server ESPN. Pri boxe aspoň sčasti zostane, chce pracovať ako konzultant pre pästiarov a ich promotérov: "Mojím zámerom je spolupodieľať sa na formovaní nového skvelého obdobia tohto odvetvia. Týka sa to aj internetových stránok, sponzorov a zahraničných vysielateľov. Komunikovať budem prevažne s ľuďmi, s ktorými už HBO obchoduje, no na opačnej strane barikády. Chcem byť toho súčasťou, cítim, že presne takáto robota ma bude napĺňať. Nemám v úmysle vykašľať sa na box."
Mark Taffet ďalej povedal, že v doterajšej kariére zažíval najväčšie zadosťučinenie, keď neznámym bojovníkom dopomohol ku slušným zárobkom. "Za ostatné štvrťstoročie som sa snažil poskytnúť televíznu platformu extrémne talentovaným boxerom v nižších hmotnostných kategóriách, ktorí dovtedy boli v tieni superťažkej váhy. Zlomový bol duel Michael Carbajal - Humberto González v roku 1993. Ten otvoril dvere na výslnie Marcovi Antoniovi Barrerovi, Érikovi Moralesovi, Mannymu Pacquiaovi či Juanovi Manuelovi Márquezovi," vyznal sa Taffet.

Americký rapper a herec DMX sa objaví v sitkome Fresh Off The Boat (2015). Štyridsaťštyriročný interpret sa predstaví v epizóde s názvom We Done Son, ktorú americká televízia ABC odvysiela v utorok 1. decembra, pričom stvárni sám seba.
DMX, vlastným menom Earl Simmons, sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 1990. Svoj debutový album s názvom It's Dark And Hell Is Hot však vydal až v roku 1998. V tom istom roku uviedol na trh aj ďalšiu štúdiovku s názvom Flesh Of My Flesh, Blood Of My Blood. Nasledovali nahrávky ...And Then There Was X (1999), The Great Depression (2001), Grand Champ (2003), Year Of The Dog... Again (2006) a Undisputed (2012). Na celom svete predal viac ako 30 miliónov kópií nahrávok. Ako herec sa predstavil napríklad v snímkach Belly (1998), Romeo musí zomrieť (2000), Smrteľný zásah (2001), Kolíska do hrobu (2003), Neumieraj sám (2004) alebo Last Hour (2008). V ostatných rokoch je však známy predovšetkým pre početné problémy so zákonom, pre ktoré už niekoľkokrát skončil vo väzení.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Stovky demonštrantov sa včera zhromaždili pred kanceláriou tureckých opozičných novín Cumhuriyet v Istanbule. Tureckú vládu obvinili z umlčiavania kritikov a tiež zo snahy o maskovanie škandálu po tom, ako poslala do väzby dvoch novinárov tohto denníka. Informovala o tom agentúra AP.
Turecký súd poslal vo štvrtok do väzenia v Istanbule dvoch prominentných opozičných novinárov, šéfredaktora denníka Cumhuriyet Cana Dündara a zástupcu regionálneho vydania tohto denníka v Ankare Erdema Güla, a to pre obvinenia z napomáhania teroristickej organizácii a vyzradenia štátnych tajomstiev. Dvojica vo väzení zostane až do začiatku súdneho procesu.
Denník Cumhuriyet (Republika) totiž ešte v máji zverejnil fotografie, ktoré zachytávali turecké kamióny vezúce muníciu sýrskym militantom. Zábery údajne pochádzali z januára 2014 a zachytávali nákladné autá smerujúce do Sýrie. Cumhuriyet tiež napísal, že fotografie sú dôkazom, že Turecko pašovalo zbrane povstalcom.
Turecká vláda obvinenie poprela a vyhlásila, že kamióny neprevážali zbrane, ale humanitárnu pomoc. Niektorí spomedzi úradníkov však neskôr pripustili, že vo vozidlách boli zbrane alebo munícia, doplnila AP.
Turecká prokuratúra začala s vyšetrovaním novinárov po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal vo veci trestné oznámenie.
Dav demonštrantov, ktorý sa dnes zhromaždil pred hlavným sídlom Cumhuriyetu v Istanbule, skandoval heslá ako "Slobodnú tlač nemožno umlčiavať." Nesúhlas so zatknutím novinárov na zhromaždení vyjadril aj opozičný zákonodarca Bariš Yarkadaš. "Vláda nechce, aby akýkoľvek novinár videl, do akej pohromy Turecko dostala," povedal.
Pri ďalšom dnešnom proteste v Ankare, polícia s použitím slzotvorného plynu rozohnala zhromaždenie tamojších novinárov. Tí plánovali pochodovať pred miestnu kanceláriu Cumhuriyetu, dodala AP.

Copyright © TASR 2015