28. 11. 2015

Český slavík 2015

Český slavík 2015

Príde? Nepríde? To bola hlavná otázka dnešného večera v Prahe. Prišiel, aby si na javisku pražskej Štátnej opery prevzal jubilejného štyridsiateho zlatého slávika, absolútneho slávika za rok 2015 a zároveň aj mimoriadne ocenenie v podobe platinového slávika. Maestro Karel Gott. Víťazmi jubilejného 50. ročníka populárnej ankety Český slávik Mattoni 2015 sa v ďalších kategóriách stali Lucie Bílá, skupiny Kabát a No Name.
V kategórii speváčky si zlatého slávika prevzala Lucie Bílá, je to jej osemnásty zlatý slávik a ôsmy po sebe nepretržite od roku 2007. Strieborného slávika si odnáša Lucie Vondráčková, ktorá druhú pozíciu získala už ôsmykrát po sebe. Bronzového slávika získala Ewa Farna, je to jej už siedmy bronz v tejto kategórii. Rovnaké umiestnenie dosiahli tieto tri speváčky aj v minulom roku.
V kategórii skupiny patrí zlatý slávik skupine Kabát, je ich jubilejným desiatym. Na striebornej pozícii je nové meno, skupina Ortel, na bronzovej pozícii skončila skupina Kryštof. Kabát a Kryštof boli aj pred rokom na rovnakých miestach, novou medzi ocenenými je skupina Ortel.
V kategórii speváci je za zlatým Karlom Gottom strieborný Tomáš Klus, bronzový slávik patrí Tomášovi Ortelovi, spevákovi a lídrovi skupiny Ortel. Ten je novým menom v tejto kategórii, prvé dve miesta boli rovnaké ako minulý rok.
Už po ôsmykrát v histórii tejto ankety vyhlásili víťaza v kategórii Slávici bez hraníc, v ktorej si priaznivci populárnej hudby volia najobľúbenejšieho slovenského interpreta v Českej republike. Zlato si opäť z javiska Štátnej opery odniesla košická skupina No Name. Je to ôsmy zlatý slávik „Timkovcov“ a táto kategória pozná na prvom mieste iba túto skupinu.
Víťazom v kategórii Objav roka sa stala skupina Slza, tá získala aj ocenenie ako Hviezda internetu. Najstreamovanejšou piesňou na internete je Toulavá speváka Sebastiana Navrátila. Najhranejšou skladbou rádia Impuls za rok 2015 je pieseň V ozvěnách speváka Davida Deyla.
Československá anketa Zlatý slávik prišla na svet v redakcii časopisu Mladý svět v závere leta roku 1962. S nápadom prišiel Ladislav Smoljak, v tej dobe člen redakčného tímu. Aj cenu vymyslel Smoljak, stala sa ňou púťová píšťalka, ktorá sa kupovala deťom a hovorilo sa jej „slávik“. Prvým víťazom za rok 1962 bol Waldemar Matuška, v poslednom ročníku československej ankety za rok 1991 vyhrali Pavol Habera, Iveta Bartošová a skupina Team. Prvý slávik v ére samostatných štátov sa u našich západných susedov uskutočnil v roku 1996 a jeho víťazmi boli Karel Gott, Lucie Bílá a skupina Olympic.

Copyright © TASR 2015