29. 1. 2016

Zomrel Jacques Rivette

Zomrel Jacques Rivette

Francúzsky filmový režisér Jacques Rivette, jeden z predstaviteľov tzv. francúzskej novej vlny, zomrel dnes vo veku 87 rokov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na francúzsky denník Le Monde.
Francúzska nová vlna bol termín, ktorým kritici označovali skupinu francúzskych režisérov tvoriacich na konci 50. a v 60. rokoch minulého storočia. Vyznačovala sa odmietaním komerčnej kinematografie a tiež subjektívnym prístupom k sociálnym témam. K hnutiu patrili napríklad Francois Truffaut, Jean-Luc Godard, Eric Rohmer či Claude Chabrol.
Rivette sa narodil v roku 1928 v meste Rouen. Filmovú kariéru začal v 50. rokoch. Spočiatku točil len krátkometrážne snímky a v roku 1958 nakrútil svoj prvý celovečerný film s názvom Paríž patrí nám (Paris nous appartient). Bol zároveň filmovým kritikom.
Medzi jeho najznámejšie snímky patria filmy Mníška (La Religieuse, 1966), Šialená láska (L'amour fou, 1969) či Céline a Julie si vyšli na lodi (Céline et Julie vont en bateau, 1974). Posledným filmom tohto režiséra je komediálna dráma 36 pohľadov z vrcholu Saint-Loup (36 vues du pic Saint-Loup), ktorú nakrútil v roku 2009.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.