2. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Žalujúca strana v procese s ukrajinskou pilotkou Nadijou Savčenkovou dnes deklarovala, že jej vina za zabitie dvojice ruských novinárov je dokázaná, a vzhľadom na to požiadala súd, aby voči nej vzniesol obvinenie. Svoj návrh na výšku trestu prokuratúra plánuje zverejniť ešte dnes.
Súdne pojednávanie v kauze Savčenkovej sa začalo dnes pred súdom v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska, informovala agentúra Interfax.
Zástupca ruskej prokuratúry dnes pred súdom vyhlásil, že Savčenková "je obvinená zo spáchania celého radu trestných činov vrátane mimoriadne závažných - vraždy ruských novinárov, ktorí si plnili svoju povinnosť a hovorili pravdu". Podľa obžaloby by Savčenková mala byť obvinená aj z pokusu o zabitie ďalšieho ruského novinára a šiestich civilistov.
Obžaloba tvrdí, že Savčenková, vtedy príslušníčka provládneho pluku Ajdar pôsobiaceho v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, vlani 17. júla naviedla mínometné strely na skupinu civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina -, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.
Ukrajinská armádna dôstojníčka a bývalá pilotka akýkoľvek podiel na usmrtení novinárov od začiatku popiera. Jej advokát trvá na tom, že k tejto tragédii došlo až po tom, čo Savčenkovú zajali ukrajinskí separatisti a odovzdali ju ruským úradom. Obžaloba tvrdí, že Savčenková sama nelegálne prekročila ruskú štátnu hranicu.
Agentúra Ukrinform dnes informovala, že obhajcovia Savčenkovej dnes súdu predložia výsledky expertízy rozhovoru dvoch mužov, ktorá podľa neho dokazuje, že "prsty v únose" Savčenkovej z východu Ukrajiny do Ruska mala "administrácia (ruského) prezidenta a (ruská tajná služba) FSB".

Copyright © TASR 2016


Tajná služba Spojených štátov (USSS), ktorej úlohou je ochrana amerického prezidenta a vysokých vládnych činiteľov vrátane prezidentských kandidátov, čelí novému škandálu.
Jej agent počas pondelkového mítingu republikánskeho favorita Donalda Trumpa v štáte Virgínia zrazil k zemi novinára.
Celý incident zaznamenalo niekoľko novinárov. Na snímkach je vidieť, ako sa fotograf Chris Morris, pracujúci pre magazín TIME, pokúša získať čo najlepšie miesto, aby zdokumentoval protest Trumpových odporcov. Potom, čo mu v tom jeden z agentov USSS zabráni, mu Morris adresuje nadávku. Agent ho bezprostredne potom chytil pod krkom a zrazil k zemi.
Nahnevaný Morris sa následne pokúsi ostatným ukázať, čo sa mu stalo. Počas toho agent ho rovnakým spôsobom uchopí pod krkom. Následne ochranka novinára vyviedla.
Morris vo vyhlásení uviedol, že udalosti z Bieleho domu pokrýva deväť rokov a že počas tej doby sa nedostal s prezidentskou ochrankou do žiadneho sporu. "Pravidlá na akciách Trumpa sú prísnejšie než na iných, čo prácu fotografov komplikuje," uviedol Morris, ktorý oľutoval, ako sa choval. „Ale reakcia agenta bola neprimeraná a zbytočne násilná," dodal.
"Tajná služba spolupracuje s miestnymi úradmi, aby zistila, čo presne sa stalo," poveda hovorca Bieleho domu Josh Earnest.
Posledné roky mala tajná služba v USA viaceré zlyhania, za čo predvlani rezignovala šéfka tejto federálnej agentúry Julia Piersonová.

Copyright © ČTK 2016


Kancelária prezidenta Českej republiky sa musí ospravedlniť za znevažujúce výroky prezidenta Miloša Zemana o jednom z najväčších českých novinárov Ferdinandovi Peroutkovi, ktorému prisúdil autorstvo článku Hitler je gentleman. Rozhodol o tom dnes Obvodný súd pre Prahu 1. Ospravedlnenie požadovala vnučka zosnulého Peroutku Terezia Kaslová.
Súd rozhodol, že Pražský hrad sa musí Kaslovej ospravedlniť osobným listom a toto ospravedlnenie zverejniť aj na svojich webových stránkach, informoval Český rozhlas.
Sudkyňa Kateřina Sedláková zdôvodnila rozhodnutie slovami, že "ak prezident vyslovil hodnotiaci úsudok znevažujúceho charakteru, potom je takéto subjektívne hodnotenie nevecné a neprípustne zasahujúce do osobnostných práv Ferdinanda Peroutku", citoval ju Český rozhlas.
Rozsudok ešte nie je právoplatný, Zemanov hovorca Jiří Ovčáček očakáva, že sa kancelária prezidenta republiky voči nemu odvolá.
Prezident sa dnes na súd nedostavil. Neprišiel tam ani jeho hovorca Ovčáček ani hradný kancelár Vratislav Mynář. Pražský hrad zastupoval na pojednávaní hradný právnik Marek Nespala, ktorý povedal, že prezidentská kancelária nemôže niesť zodpovednosť za to, čo povie prezident. Poukázal na to, že Zeman si pripravuje svoje vyjadrenia sám a často hovorí bez papiera.
Prezident o Peroutkovi hovoril vlani na pražskej konferencii k výročiu oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz. Povedal tam, že "jeden z najväčších českých novinárov Ferdinand Peroutka zverejnil v prestížnom časopise Přítomnost článok s titulkom 'Hitler je gentleman'. Ten istý novinár po mníchovskej dohode napísal: 'Ak nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi.'" Hovoril to v súvislosti so zlyhaním intelektuálov v období nástupu nacizmu, dodal Český rozhlas.

Copyright © TASR 2016