19. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila dnes na internete nový propagandistický videofilm, v ktorom vystupuje britský fotoreportér John Cantlie. Video bolo údajne nakrútené v severoirackom meste Mósul ovládanom IS. Informovala o tom dnes agentúra AP.
      Ide o prvé video s Cantliem od februára 2015, keď sa objavil na snímke, ktorá bola údajne nakrútená v sýrskej provincii Aleppo.
      Najnovšie video zverejnila spravodajská agentúra Amak spriaznená s Islamským štátom. Cantlie si v ňom robí posmech z amerických leteckých útokov v Iraku a Sýrii a predstavuje Mósul ovládaný IS ako mesto, v ktorom pulzuje život a ľudia sa majú oveľa lepšie ako za čias diktátora Saddáma Husajna. V závere videa sa Cantlie vyjadruje pochvalne o IS, ktorý podľa neho ovláda v Iraku a Sýrii obrovské územia. 
      IS využíva Cantlieho na propagandistické účely už dlhšie. Britský novinár sa v minulosti objavil v niekoľkých videách nakrútených v Mósule, Aleppe a Kobané, pričom podľa AP pravdepodobne hovorí pod nátlakom.
      Cantlieho, ktorý predtým pracoval pre viacero periodík ako Sunday Times, Sun a Sunday Telegraph, uniesli islamisti spolu s americkým novinárom Jamesom Foleym v novembri 2012. Foleyho v auguste 2014 brutálne zavraždili. 

Copyright © TASR 2016


V limitovanom pokračovaní seriálu Prison Break: Útek z väzenia (2005 - 2009) sa predstavia americkí herci Robert Knepper, Rockmond Dunbar a ich portorický kolega Amaury Nolasco. Doplnia tak pôvodných protagonistov Wentwortha Millera, Lincolna Burrowsa a Sarah Wayne Callies. Päťdesiatšesťročný Robert Knepper, známy z akčných filmov Rukojemník (2005) či Hitman (2007), si zopakuje úlohu Theodora "T-Bag" Bagwella. Štyridsaťtriročný Rockmond Dunbar opäť stvárni Benjamina Milesa "C-Note" Franklina. Rodáka z kalifornského mesta Berkeley pritom diváci a diváčky mali možnosť vidieť napríklad v komédii Kiss Kiss Bang Bang (2005) či v seriáloch Klinika Grace (2005), Zákon gangu (2008) alebo Sliediči (2010). Štyridsaťpäťročný Amaury Nolasco, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal najmä vďaka snímkam Rýchlo a zbesilo 2 (2003) a Transformers (2007), sa v pripravovanom pokračovaní predstaví ako Fernando Sucre. Okrem spomínaných hercov si v seriáli zahrá tiež 44-ročný Newyorčan Mark Feuerstein, ktorý stvárni manžela pôvodnej postavy doktorky Sary Tancredi (Sarah Wayne Callies). Divákom a diváčkam sa predstavia aj herci Rick Yune (Ja), Augustus Prew (Whip) a Steve Mouzakis (Van Gogh). Pripravovaná séria vzniká pod taktovkou americkej spoločnosti 20th Century Fox Television. Bude mať deväť epizód, pričom tvorca a výkonný producent Paul Scheuring momentálne pracuje na ich scenároch. Nové diely sa budú odohrávať niekoľko rokov po udalostiach zo štvrtej série, pričom sa v nich predstavia obe hlavné postavy - bratia Michael Scofield (v podaní Wentwortha Millera) a Lincoln Burrows (Dominic Purcell), a to aj napriek tomu, že Michael Scofield v záverečnom filme Prison Break: The Final Break (2009) zomrel. Prezidentka 20th Century Fox Television Dana Walden však uviedla, že nová séria poskytne "logické a uveriteľné vysvetlenie, prečo je stále nažive". Seriál má na konte napríklad dve nominácie na ocenenie Zlatý Glóbus. Nakrúcanie nových častí by sa malo začať v apríli v kanadskom Vancouveri.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.