15. 3. 2016

Zomrel Carlo Rola

Zomrel Carlo Rola


Nemecký filmový a televízny režisér Carlo Rola zomrel v pondelok náhle v Berlíne na následky zástavy srdca vo veku 57 rokov. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na jeho manželku, herečku Dennenesch Zoudéovú.
Rodák z bavorského Spaltu pracoval počas štúdia práva ako kaskadér, neskôr sa stal spolupracovníkom viacerých veľkých divadelných osobností vrátane Petera Steina.
Krátkometrážny filmový debut Das Missverständnis (Nedorozumenie) priniesol Rolovi na Berlinale v roku 1985 dve ceny, aj keď ho následne kvôli údajnému rúhavému obsahu nemohli na celom území Nemecka premietať v nedeľu a cez sviatky.
Rolovo meno sa však spája predovšetkým s úspešnými televíznymi produkciami: nakrútil 30 epizód kriminálneho seriálu Rosa Rothová s renomovanou Iris Berbenovou v titulnej úlohe komisárky z Berlína či miniseriály ako Sága rodu Vandenbergovcov (Die Patriarchin) alebo Afrika, mon amour. Na svojom konte má aj viacero filmov vrátane nových adaptácií románov Johannesa Maria Simmela Und Jimmy ging zum Regenbogen (A Jimmy išiel za dúhou) či Niemand ist eine Insel (Nikto nie je ostrov).
Carlo Rola bol laureátom Zlatej kamery a Grimmeho ceny, za film Sass získal ocenenie na Medzinárodnom filmovom festivale v Tokiu.
Pre herečku Dennenesch Zoudéovú, pochádzajúcu z Etiópie, je úmrtie Carla Rolu druhou osobnou stratou v krátkom čase. Iba začiatkom februára zomrel vo veku 60 rokov na následky rakovinového ochorenia jej niekdajší priateľ a literát Roger Willemsen.

Copyright © TASR 2016