2. 6. 2016

ART FLM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS
Filmový festival Art Film Fest (AFF) ponúkne v Košiciach viaceré zaujímavé filmy ocenené na svetových festivaloch. Nebudú chýbať ani svetoznámi herci. Na tlačovej konferencii v Košiciach o tom včera informovali organizátori podujatia.
      "Návštevníci sa môžu tešiť naozaj na veľmi bohaté hody výborného filmového umenia, 24. ročník AFF predstavuje 15 programových sekcií, vyše 150 filmov z vyše 50 krajín sveta. Som veľmi rád, že festival predstaví tri najlepšie snímky z top festivalov sveta. To znamená víťazný film z Benátok, z Berlína i Cannes," priblížil umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel.
      Vyše 90 percent programu budú podľa jeho slov absolútne top novinky, ktoré na Slovenskom území ešte nikto nikdy nevidel. "Pred desiatimi dňami sa skončil festival v Cannes a z tohto festivalu uvedieme minimálne sedem nových filmov," prezradil Nágel.
      Tešia sa i na návštevu osobností filmového sveta, ktorí si prevezmú ocenenia. Ocenenie Hercova misia si prevezme český herec Karel Roden a ocenenie Zlatá kamera si prevezme britský režisér a scenárista Stephen Daldry. Ďalšími ocenenými budú srbský herec Lazar Ristovski, ktorý získa Hercovu misiu a britský režisér Alan Parker Zlatú kameru.
      Najvýznamnejšou zo zmien, ktoré filmový festival tento rok absolvuje, je presídlenie do Košíc. Projekcie desiatok súťažných i nesúťažných snímok sa budú konať na piatich miestach. V priestoroch Kunsthalle a Kulturparku, v niekdajšom Kine Slovan, Kine Úsmev a v mestskom prírodnom kine.
      "Považujem to za úžasnú udalosť, keď po 23 rokoch prichádza festival práve do nášho mesta. Prichádza kvôli tomu, že poskytujeme to, čo nikde inde na Slovensku, v Česku ani v Karlových Varoch a možno ani v strednej Európe nie je. Sú to klasické kamenné kiná, nové priestory, ktoré vznikli vďaka Európskemu hlavnému mestu kultúry, bývalé kasárne, ktoré sú Kulturparkom, bývalá plaváreň, ktorá je prvou skutočnou halou umenia na Slovensku a unikátny amfiteáter," povedal primátor Košíc Richard Raši. Amfiteáter, ktorý majú Košice, je podľa generálneho manažéra AFF Rudolfa Biermanna európsky unikát.    Každý večer festivalu považuje generálny manažér za výnimočný. "Prvý večer, že tam bude priamy prenos z otvorenia a potom úplne nový film. Druhý večer, že budeme premietať film Predčítač za osobnej účasti režiséra Stephena Daldryho, záverečný večer ikonický film Angel Heart s Michaelom Rourkom," povedal Biermann.
      Unikátom je podľa neho i premietanie filmu Božská Florence s Meryl Streepovou a Hughom Grantom. "Myslím si, že nie je každodenná vec, že víťazný film v Cannes, myslím dva alebo tri týždne po tom, ako prvý festival na svete, uvedie práve AFF," uviedol Biermann.
      Ako ďalej prezradil, pamätné tabule s menami slávnych osobností osadia na košickej Hlavnej ulici. "V strede tečie riečka, ktorá zaniká do podzemia. Mená budú zlatom vygravírované na skle, ktoré je takmer nezničiteľné. Budú to symbolické mostíky cez tú riečku," dodal generálny manažér.


Copyright © TASR 2016