2. 6. 2016

Programové vyhlásenie vlády je sväté

Programové vyhlásenie vlády
je sväté

Nevyhnutnosť dodržiavania záväzkov, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády, dnes deklaroval premiér Robert Fico (Smer-SD). Urobil tak pri príležitosti návštevy ministerstva spravodlivosti.
Predseda vlády vysvetlil, že účelom stretnutia s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd) bolo podporiť ju v jej práci. „To, čo je v programovom vyhlásení vlády, to je sväté a to sa musí stať,“ zdôraznil. Neodpovedal pritom na otázku, či sa tento výrok týka i otázky koncesionárskych poplatkov.
Koaličná strana SNS v stredu (1.6.) oznámila, že nepodporí návrh ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) na ich zvýšenie, pričom tento záväzok je súčasťou programu vlády. „Nevnímam to ako problém v koalícii. Veci sú na to, aby sa vydiskutovali,“ reagovala na postoj koaličného partnera Žitňanská.
„Možno jednu poznámku. My v Moste-Híd preferujeme najskôr hovoriť na koaličnej rade a potom do médií, aj keď sa nám to niekedy v negatívnom vracia, pretože niekedy chcete stanoviská skôr, ale ja mám pocit, že to je dobrý základ pre dobrú komunikáciu v koaličnej rade,“ doplnila podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti.
SNS zverejnila v stredu tlačovú správu, v ktorej oznámila, že v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Podľa podpredsedu strany Antona Hrnka musí telerozhlas prejsť najprv výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou.
Ministerstvo kultúry na to reagovalo vyhlásením, že ak nebude návrh na zvýšenie úhrad pre RTVS schválený na začiatku volebného obdobia, nebude schválený vôbec. „Je politickou ilúziou si myslieť, že k zvýšeniu úhrad by mohlo dôjsť v druhej polovici volebného obdobia,“ uviedol hovorca rezortu Jozef Bednár.
Zdôraznil, že zvýšenie úhrad pre RTVS je pre Maďariča zásadné opatrenie, ktoré je súčasťou schváleného programového vyhlásenia vlády. „Minister kultúry nebude môcť splniť jeden zo svojich kľúčových záväzkov,“ vysvetlil, čo hrozí, ak vládna strana neprehodnotí svoj postoj.
Národniari oznámili, že návrh Maďarčia podporia až po predložení „jasných vízií budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania budú napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie a keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry“.

Copyright © TASR 2016