25. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Burundské úrady prepustili včera občasného spolupracovníka BBC Gildasa Ihundimpundua, ktorého zadržali v nedeľu spolu s americkou novinárkou Juliou Steersovou za to, že bez povolenia fotografovali masové hroby. Informovala o tom agentúra DPA.
Steersovú prepustili po krátkom výsluchu ešte v nedeľu a odovzdali ju predstaviteľom amerického veľvyslanectva. Ihundimpundu zostal vo vyšetrovacej väzbe. Podľa BBC Ihundimpundu, ktorý je občanom Burundi, pre britskú spravodajskú televíziu občas pracuje ako nezávislý novinár, avšak v čase svojho zadržania nebol v Burundi z poverenia BBC. Jeho príbuzní uviedli, že bol prepustený bez toho, aby bolo proti nemu vznesené obvinenie.
Hovorca burundskej polície Pierre Nkurikiye uviedol, že Steersová a Ihundimpundu boli podozriví, že chceli zničiť dôkazy o vyčíňaní povstalcov, ktorí údajne hromadne popravovali ľudí a pochovávali ich do masových hrobov. Podľa ľudskoprávnych aktivistov sa však hromadných popráv svojich odporcov mala dopúšťať burundská vláda.
V Burundi vládne napätie od apríla minulého roka, keď sa tamojší prezident Pierre Nkurunziza rozhodol uchádzať sa po tretí raz o úrad najvyššieho predstaviteľa štátu. To vyústilo do potlačeného pokusu o vojenský prevrat i následných pouličných protestov.
Nkurunziza vo voľbách nakoniec zvíťazil, ale jeho oponenti tvrdia, že sa tak stalo protiprávne, pretože podľa ústavy už nemal právo kandidovať.
V krajine sa pritom len v roku 2005 skončila občianska vojna medzi väčšinovými Hutuami a menšinovými Tutsiami, ktorá si vyžiadala odhadom 300.000 mŕtvych.

Hlavný palestínsky denník al-Kuds priniesol ojedinelý rozhovor s izraelským ministrom obrany Avigdorom Liebermanom. Ultranacionalistický politik v ňom kritizuje palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a hnutie Hamas vystríha pred vojnou s Izraelom. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Lieberman v interview len potvrdil svoje dlhodobo zastávané postoje ohľadne blízkovýchodného konfliktu. Nezvyčajná je však skutočnosť, že ich tlmočil v rámci rozhovoru pre palestínske noviny, a to ešte v čase zvýšeného napätia medzi oboma stranami.
Izraelský minister obrany v rozhovore označil prezidenta Abbása za "neschopného" podpísať mierovú dohodu s Izraelom. "Na takúto dohodu treba niekoho iného; niekoho, kto je schopný robiť ťažké rozhodnutia," domnieva sa Lieberman.
Militantnému hnutiu Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, zase pohrozil, že bude zničený, ak Izraelu vyhlási vojnu. "Ak Hamas začne vojnu voči Izraelu, bude to preň posledná vojna; úplne ho zničíme," varoval Lieberman, ktorý patrí medzi najkontroverznejších izraelských politikov.
Palestínske ministerstvo informácií v reakcii na rozhovor vydalo vyhlásenie, v ktorom kritizuje reportéra denníka al-Kuds zato, že dal priestor na vyjadrenie názorov "vrahovi Liebermanovi".
Minister Lieberman tiež počas interview vyhlásil, že Izrael je pripravený financovať vybudovanie letiska, prístavu a priemyselného parku v pásme Gazy, ak Hamas prestane stavať podzemné cezhraničné tunely a odpaľovať rakety na územie židovského štátu.
"Gaza by sa mohla stať Singapurom alebo Hongkongom Blízkeho východu," domnieva sa Lieberman.

Copyright © TASR 2016

Americká televízna celebrita Kim Kardashian West stiahla žalobu voči internetovému portálu MediaTakeOut.com, ktorý zverejnil tri články o tom, že 36-ročná manželka rappera Kanyeho Westa zinscenovala svoje ozbrojené prepadnutie v Paríži, aby tak mohla spáchať poisťovací podvod.
Kardashian West podala žalobu za urážku na cti po tom, ako portál odmietol články stiahnuť a ospravedlniť sa za ne. Rodáčka z Los Angeles, ktorá žiadala bližšie nešpecifikované odškodné, sa rozhodla žalobu stiahnuť po tom, ako portál v pondelok predmetné články stiahol a zverejnil ospravedlnenie. "MediaTakeOut, bohužiaľ, uverejnil sériu nepravdivých článkov o Kim Kardashian West, ktoré naznačovali, že zinscenovala lúpež v Paríži, klamala polícii a následne nahlásila poistnú škodu v hodnote 5,6 milióna dolárov za ukradnuté šperky. Portál MediaTakeOut vie, že Kim Kardashian West sa v skutočnosti stala v Paríži obeťou lúpeže. Natrvalo sme preto z našej webstránky stiahli všetky príspevky, ktoré naznačovali, že si prepadnutie vymyslela, klamala francúzskej polícii a spáchala poisťovací podvod," uviedli predstavitelia portálu.
K spomínanému prepadnutiu došlo 3. októbra v skorých ranných hodinách v luxusnej súkromnej rezidencii v centre Paríža. Do apartmánu Kardashian West vtedy vošli dvaja z pätice maskovaných lupičov oblečených ako policajti, ktorí predtým namierili zbraň na nočného strážnika a zviazali ho. Útočníci namierili zbraň aj na televíznu celebritu, následne ju zviazali a nechali ju tak v kúpeľni. Fyzicky jej však neublížili. Z apartmánu jej ukradli šperky v približnej hodnote desať miliónov eur. Zvyšní traja páchatelia pravdepodobne čakali vonku, pričom po lúpeži údajne všetci ušli na bicykloch.
Kim Kardashian West je známa vďaka reality show Kardashianky a ich rodina (2007) a tiež erotickej videonahrávke, ktorú s ňou v roku 2003 nakrútil bývalý priateľ Ray J. Milionárka, ktorá v roku 2007 pózovala pre Playboy, vlastní so sestrami Khloé a Kourtney niekoľko značiek oblečenia. Pod svojím menom predáva parfumy a zahrala si tiež v niekoľkých filmoch a seriáloch. Spomínaný West, s ktorým sa zosobášila v roku 2014, je už jej tretím manželom. S rapperom má dve deti - dcéru North a syna Sainta.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.