24. 10. 2016

Slovak Press Photo News

Slovak Press Photo News


Organizátori súťaže Slovak Press Photo odobrali prvú cenu v kategórii Stredoeurópska fotografia, ktorú 19. októbra v rámci piateho ročníka súťaže získal Oldřich Malacht z Českej republiky. Dôvodom odobratia ceny, vôbec prvýkrát v histórii súťaže, bol fakt, že séria fotografií Za hradbou hôr vznikla skôr, ako bol časový interval, v ktorom mohli byť urobené snímky prihlásené do súťaže.
Podľa pravidiel zverejnených na internetovej stránke Slovak Press Photo sa do jednotlivých kategórií súťaže mohli tvorcovia prihlásiť s prácami, ktoré vznikli v období od 1. septembra 2015 do 31. augusta 2016. "Po slávnostnom odovzdávaní cien dňa 19. októbra 2016 sme dostali podnet, že snímky Oldřicha Malachta vznikli skôr ako stanovenom období," informovala TASR riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová. "Autora sme následne oslovili a ten pravdivosť podnetu potvrdil, vedomý si následkov - odobratia ceny i zvesenia jeho fotografií z výstavy," uviedla Garvoldtová.
Do tohtoročnej súťaže Slovak Press Photo sa zapojilo celkovo 191 fotografov, ktorí zaslali dovedna 1522 fotografií. Jedným z víťazov, a to v kategórii Šport sa stal reportér TASR Michal Svítok za sériu ôsmich fotografií s názvom Za zlatom, na ktorých sú zábery z chôdze na 50 kilometrov na olympijských hrách v Riu de Janeiro, na ktorých 19.8.2016 získal zlatú medailu slovenský chodec Matej Tóth.
Návštevníci si môžu pozrieť ocenené fotografie vo výstavných priestoroch Starej radnice Múzea mesta Bratislavy a v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave do 30. novembra.


Copyright © TASR 2016