31. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Materský koncern Google, Alphabet, naďalej zarába na internete miliardy. Zvyšné oblasti však zostávajú v strate. Informovali o tom DPA a Wall Street Journal (WSJ).
Tržby Alphabetu v 3. kvartáli medziročne vzrástli o pätinu na 22,45 miliardy USD (20,55 miliardy eur). Zisk stúpol o 27 % na 5,06 miliardy USD alebo 7,25 USD na akciu z 3,98 miliardy USD alebo 5,73 USD na akciu, uviedol koncern vo štvrtok (27. 10.) po zatvorení burzy. Zisk bez započítania niektorých položiek predstavoval 9,06 USD na akciu, pričom analytici počítali s 8,62 USD. Akcia potom v poburzovom obchodovaní posilnila, keďže výsledky prekonali očakávania Wall Street.
Príjmy z online reklamy zostávajú nosným pilierom celého podnikania Alphabetu, ktorý je z hľadiska trhovej hodnoty druhou najväčšou spoločnosťou na svete za Apple. Tie vzrástli o 18 % na 19,8 miliardy USD. Naďalej pripadá väčšina zisku Google na kliky na reklamy pri internetovom vyhľadávaní. Počet týchto klikov sa v uplynulom štvrťroku zvýšil o 33 %, aj keď príjem z jedného kliku klesol o 11 %.
Investori sa kedysi obávali, že mobilné zariadenia budú mať negatívny vplyv na Google, pričom sa stal presný opak a inteligentné telefóny dali koncernu druhý život.
Zvyšok Alphabetu má nízke tržby a vysoké náklady. Tržby koncernu bez započítania Google medziročne stúpli zo 141 miliónov USD na 197 miliónov USD a prevádzková strata týchto zvyšných divízií dosiahla 865 miliónov USD po 980 miliónov USD v 3. kvartáli 2015.


Ďalších 10.131 štátnych zamestnancov a príslušníkov bezpečnostných zložiek prepustila turecká vláda na základe najnovšieho dekrétu, ktorý zverejnila v sobotu večer. Prepustení boli podľa tvrdení Ankary členmi teroristických organizácií alebo s nimi aspoň udržiavali kontakt, uviedla dnes agentúra Anadolu.
Vláda dekrétom zároveň nariadila zatvorenie 15 prevažne prokurdských mediálnych firiem, ktoré podľa nej zrejme podnecovali šírenie propagandy zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).
Spomedzi najnovšie prepustených štátnych zamestnancov pracovalo 2.534 na ministerstve spravodlivosti, 2.219 na ministerstve školstva a 2.774 na ministerstve zdravotníctva. Ďalších 1.267 bolo zamestnaných na vysokých školách a 101 pôsobilo v ozbrojených silách.
Ankara po júlovom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat vyhlásila v krajine výnimočný stav, ktorý tamojšej vláde umožňuje presadzovať moc prostredníctvom dekrétov. Tamojšie úrady odvtedy prepustili alebo postavili mimo službu desaťtisíce prevažne štátnych zamestnancov podozrivých z prepojenia na teroristické organizácie, pripomenula agentúra AP.

Copyright © TASR 2016