2. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajinského novinára Romana Suščenka, obvineného v Rusku zo špionáže, udal "rodinný priateľ". Práve ten kontaktoval ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB), ktorá Suščenka zatkla, tvrdí ruský advokát obvineného Mark Fejgin.
"Suščenko navštívil svojho brata v Moskve niekoľkokrát. Kontaktoval priateľa rodiny. Rodinný priateľ ho jednoducho dal zatvoriť. To je všetko," citovala Fejgina v utorok agentúra UNIAN.
FSB informovala, že plukovníka Suščenka z Hlavnej správy rozviedky (GUR) ukrajinského ministerstva obrany zatkla 30. septembra v Moskve, kde bol na "špionážnej misii". Podľa FSB zbieral tajné informácie o ruských ozbrojených silách a Národnej garde, pričom ich zverejnenie by podkopalo obranyschopnosť Ruska.
Na pojednávaní konanom 1. októbra súd rozhodol o uvalení väzby na Suščenka do 30. novembra. Vyšetrovatelia oficiálne obvinili tohto Ukrajinca zo špionáže 7. októbra. Suščenko akékoľvek obvinenia odmieta. Moskovský súd 27. októbra zamietol odvolanie voči uvaleniu väzby na Suščenka. Všetky pojednávania sa konali za zatvorenými dverami.
Mark Fejgin tvrdí, že Suščenko je reportérom agentúry Ukrinform v Paríži a v Moskve nebol na špionážnej misii, ale na návšteve u svojich príbuzných.
Ukrinform potvrdil, že Suščenko je jeho zamestnancom od roku 2002, pričom ho označil za "novinára s dlhodobo bezúhonnou profesionálnou reputáciou".
V prípade uznania viny hrozí Suščenkovi až 20 rokov väzenia.

Americká mediálna spoločnosť Time Warner, vlastník filmových štúdií Warner Bros či televíznych kanálov HBO, CNN a DC Comics, dosiahla v 3. štvrťroku nárast zisku, ktorý prekonal aj odhady analytikov z Wall Street. Pomohol jej úspech filmov Suicide Squad (Jednotka samovrahov) a Sully. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Mediálna spoločnosť sa minulý mesiac dohodla s americkým telekomunikačným koncernom AT&T na svojom odkúpení. Túto kúpu však musia ešte preskúmať príslušné regulačné úrady.
Time Warner dnes oznámil, že jeho zisk za tri mesiace do konca septembra 2016 vzrástol na 1,47 miliardy USD (1,33 miliardy eur), čo predstavuje 1,86 USD na akciu, z 1,04 miliardy USD alebo 1,26 USD/akcia v rovnakom období vlani.
Po očistení od jednorazových položiek dosiahla firma zisk 1,83 USD na akciu, zatiaľ čo analytici jej predpovedali, že zarobí v priemere 1,36 USD/akcia.
Tržby Time Warner sa v sledovanom období zvýšili na 7,17 miliardy USD z vlaňajších 6,56 miliardy USD a prekonali odhady Wall Street, ktorá očakávala tržby vo výške 7 miliárd USD.
Tržby filmových štúdií pritom vzrástli o 6,7 % na 3,4 miliardy USD a pomohli tak zmierniť vplyv slabších tržieb z videohier na celkový obrat spoločnosti. Aj tržby káblovej divízie Turner sa v 3. kvartáli výraznejšie zvýšili, a to o 8,8 % na 2,61 miliardy USD a tržby televízie HBO stúpli o 4,3 % na 1,43 miliardy USD.
Time Warner predpovedá, že za celý rok dosiahne zisk v rozmedzí 5,45 až 5,55 USD na akciu. Analytici firme predpovedajú zisk 5,42 USD/akcia.

Copyright © TASR 2016

Nemecká organizácia na ochranu autorských práv v hudobnom priemysle GEMA podpísala v utorok so spoločnosťou YouTube dohodu o licenčných poplatkoch, ktoré si bude účtovať za zverejňovanie produkcie svojich členov. Užívateľom v Nemecku by sa tak mala sprístupniť veľká časť doteraz blokovaného obsahu. Dohode so spoločnosťou YouTube, ktorá spravuje najväčšiu internetovú službu pre zdieľanie videosúborov, predchádzalo sedem rokov "náročných vyjednávaní", uviedla GEMA, ktorá podľa vlastných údajov zastupuje zhruba 70 tis. nemeckých skladateľov, textárov a hudobných vydavateľov.
Finančné podrobnosti dohody, ktorá má umelcom garantovať príjmy za šírenie ich tvorby prostredníctvom serverov YouTube, organizácia nezverejnila. Uviedla pritom, že pokrýva aj uplynulé obdobia s účinnosťou od roku 2009. Medzi GEMA a YouTube však naďalej pretrvávajú nezhody v otázke, či za prípadné porušovanie autorských práv nesie zodpovednosť prevádzkovateľ služby alebo užívatelia, ktorí na jeho servery nahrávajú videá. GEMA preto vyzýva na hľadanie politického riešenia s cieľom vytvoriť "jasný právny rámec".

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.