5. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecká prokuratúra začala vyšetrovať výkonného riaditeľa spoločnosti Facebook Marka Zuckerberga a ďalších jej predstaviteľov, ktorí sú obviňovaní z nečinnosti voči prejavom nenávisti na sociálnej sieti. Informoval o tom dnes magazín Der Spiegel.
Prokuratúra v Mníchove vyšetruje Zuckerberga, prevádzkovú riaditeľku spoločnosti Sheryl Sandbergovú a ďalších predstaviteľov za to, že gigant medzi sociálnymi médiami neodstraňuje odkazy, ktoré podnecujú nenávisť.
Správa časopisu Der Spiegel prišla v období, keď v politických kruhoch v Nemecku vyvoláva všeobecný poplach narastajúci objem nenávistných prejavov na sociálnej sieti, najmä od príchodu takmer 900.000 migrantov v roku 2015, dodala tlačová agentúra DPA.

Copyright © TASR 2016




Počet LGBTI postáv v americkej televízii je rekordne vysoký. Vyplýva to z prieskumu Organizácie pre monitorovanie obrazu gejov a lesieb v médiách (Gay&Lesbian Alliance Against Defamation - GLAAD), ktorá sledovala ich zastúpenie v aktuálnej sezóne seriálov v rámci klasického a káblového televízneho vysielania ako aj vysielania prostredníctvom streamovacích služieb Amazon, Hulu a Netflix. Na všetkých troch platformách je celkovo 278 LGBTI hlavných a vedľajších úloh, čo je najvyššie číslo, aké GLAAD zaznamenala v rámci svojho 20-ročného monitorovania. Okrem toho sa rekordne zvýšil aj počet černošských a zdravotne postihnutých postáv.
Podľa výsledkov prieskumu s názvom Where We Are on TV bolo z 895 stálych úloh v seriáloch v klasickom televíznom vysielaní 43 homosexuálnych, transgenderových, bisexuálnych alebo intersexuálnych, čo je takmer päť percent. Ako poznamenala GLAAD, je to zatiaľ najvyššie číslo aké kedy zaznamenali, pričom k nim pribudlo aj 28 postáv, ktoré sa v projektoch objavujú opakovane, no nepatria k stálym obsadeniam. V káblovom vysielaní sa počet hlavných úloh oproti minulej sezóne zvýšil z 84 na 92, pričom vedľajšie klesli z 58 na 50. Slabý nárast LGBTI postáv zaznamenali aj streamovacie služby, kde ich počet stúpol z 59 na 65. Počet transgenderových úloh sa na rozdiel od minulého prieskumu zvýšil viac ako dvojnásobne a to zo sedem na 16, pričom štyria z nich sú transgenderoví muži.
Zobrazovanie bisexuálov vzrástlo v klasickom vysielaní aj v rámci streamovania, zatiaľ čo v káblovom vysielaní zaznamenalo slabý pokles. Na každej z týchto platforiem prevažovali bisexuálne ženy, pričom mnohé z týchto postáv boli veľmi stereotypné. Ako uviedla GLAAD, lesby sa v tejto sezóne objavovali menej. Celkovo im patrilo 17 percent z LGBTI postáv v klasickom vysielaní a 20 percent v káblovom vysielaní.
"Zatiaľ čo je povzbudzujúce vidieť aký pokrok sa robí v reprezentácii LGBTI ľudí v televízii, je dôležité nezabudnúť na to, že tieto čísla sú len časť príbehu a musíme presadzovať väčšiu rozmanitosť a zložitejšie zobrazovanie LGBTI komunity," vyjadrila sa v stanovisku riaditeľka GLAAD Sarah Kate Ellis. Aj napriek tomu, že televízia je v zobrazovaní LGBTI ľudí lepšia ako filmy, nevyhla sa ich vykresleniu negatívne alebo stereotypne. Organizácia zároveň upozornila na fakt, že v sledovanom období v seriáloch zomrelo veľa lesbických postáv. Podľa výsledkov prieskumu skonalo od začiatku roku 2016 viac ako 25 homosexuálnych alebo bisexuálnych žien, pričom väčšina z nich násilnou smrťou. Podľa Ellis to vysiela nebezpečnú správu, že LGBTI ľudia sú druhoradí.


Britská televízia BBC pripravuje dokumentárny film o zosnulom anglickom spevákovi Davidovi Bowiem. Novinka s názvom David Bowie: The Last Five Years bude mapovať posledných päť rokov legendárneho interpreta, pričom bude pokračovaním snímky David Bowie: Five Years z roku 2013. O réžiu sa postará Francis Whately, ktorý stál tiež za vznikom posledného menovaného titulu. Dokument odvysiela televízna stanica BBC Two v rámci série programov pri príležitosti prvého výročia hudobníkovho úmrtia.
"Vždy som dúfal, že urobím ďalšiu snímku o Bowiem, keďže sme v prvom filme išli po povrchu. Nečakal som to však tak skoro," vyjadril sa Whately, pričom tiež povedal, že mu nový projekt umožnil znova objaviť spevákovu celoživotnú prácu a zájsť za jednoduché vnímanie jeho kariéry. "Chcel by som ukázať, že jeho zmeny boli často na povrchu, ale hlavné témy sa v jeho práci nemenili - odcudzenie, smrteľnosť a sláva," dodal. Súčasťou dokumentu budú rozhovory, doteraz nezverejnené interpretove zábery alebo nevydaná a capella verzia skladby Lazarus. Na filme sa bude podieľať aj spevákov producent Tony Visconti a hudobníci, ktorí s Bowiem pracovali na albumoch The Next Day (2013) a Blackstar (2016).
David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či "Heroes" (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek. Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, alebo štyri BRIT Awards, vrátane ceny za prínos britskej hudbe a BRITs Icon Award. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu. Zomrel 10. januára vo veku 69 rokov na rakovinu.

Maďarský zákon o dani z reklamy je podľa Európskej únie napriek zmenám stále diskriminačný, pretože poskytuje selektívne výhody pre určité spoločnosti. Zákon by sa podľa EÚ mal zmeniť tak, aby bol v súlade s pravidlami únie. EÚ to uviedla v piatok. Svoj zákon o dani z reklamy z roku 2014 Maďarsko najprv v úvode roka 2015 na žiadosť EÚ pozastavilo, ale neskôr ho schválilo v zmenenej forme bez toho, aby Európsku úniu informovalo.
Progresívne zdanenie príjmov z reklamy sa považovalo za nástroj zameraný proti televíznej stanici RTL v snahe dostať ju pod kontrolu spojencov vlády. Materská spoločnosť televíznej stanice sídliaca v Luxemburgu preto podala na pôde Európskej únie sťažnosť.
Európska komisia (EK) v piatok uviedla, že zmeny v maďarskom zákone "úplne neriešia" jej obavy. V rámci zmien sa napríklad znížili sadzby dane, ale zachoval sa progresívny charakter zdaňovania. EK konštatovala, že hoci Maďarsko si môže samo rozhodovať o svojom daňovom systéme, nemalo by "neoprávnene uprednostňovať určité firmy pred inými."


Americký animovaný rodinný sitcom Simpsonovci má dobré vyhliadky na pokorenie dlhoročného televízneho rekordu v počte odvysielaných častí. Spoločnosť Fox si totiž u jeho tvorcov objednala 29. a 30. sériu, ktoré majú mať premiéru v rokoch 2018-19, informovala dnes agentúra AP.
Simpsonovci by tak počtom 669 epizód prekonali súčasný rekord, ktorý so 635 časťami drží westernový seriál Gunsmoke spoločnosti CBS z rokov 1955-75. Príbeh o rodine Homera Simpsona a obyvateľoch imaginárneho mesta Springfield mal premiéru v decembri 1989 a nedávno bola odvysielaná už jeho 600. epizóda.
Kreslený seriál, ktorý vytvoril Matt Groening, je satirickým znázornením života robotníckej triedy v Spojených štátoch, ktorý zosobňuje Homer Simpson, jeho manželka Marge, ich deti Bart, Lisa a Maggie, ako aj celý rad vedľajších postáv. Sitcom zároveň paroduje americkú kultúru, spoločnosť i všeobecné ľudské neduhy.
Simpsonovci získali v roku 2000 vlastnú hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Na konte majú desiatky televíznych cien vrátane 31 sošiek Emmy. V roku 2007 uviedli do kín aj prvý celovečerný film s rovnomenným názvom, ktorý zarobil vyše pol miliardy dolárov. V roku 1990 vyšiel hudobný album The Simpsons Sing the Blues.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Končiaci moravskosliezsky hajtman Miroslav Novák (ČSSD) obvinil Českú televíziu, že sa podieľala na provokácii voči manželke prezidenta Zemana v ostravskom Divadle Petra
Bezruče, kam mala Ivana Zemanová prísť na predstavenie Spalovač mŕtvol. ČT tam nakrúcala magazín Divadlo žije.
V divadle podľa hajtmana visela tibetská vlajka, organizovala sa tam petícia a chystal sa protest proti prezidentovi. V sále vraj boli smerové mikrofóny, ktoré mali zachytiť reakciu Zemanovej.
Za miestami Zemanovej boli rezervácie na mená redaktorov ČT a keď Zemanová neprišla, boli zrušené, tvrdí Novák.
ČT v divadle nakrúcala len úspešné predstavenie Spalovač mŕtvol, vznikala tu reportáž do magazínu Divadlo žije, uviedla hovorkyňa ČT Alžbeta Plívová.
Natáčanie podľa nej bolo dohodnuté pred mesiacom. Zúčastnil sa ho iba štáb kultúrneho magazínu a kamery snímali výhradne dianie na javisku. Žiadni redaktori spravodajstvo v divadle neboli.
Takisto divadlo označilo tvrdenia hajtmana za lož. Tibetská vlajka je na budove už dva týždne a divadlo nechcelo pokrytecky skrývať ani otvorený list prezidentovi, ktorý tam môžu diváci podpisovať

Zdroj : ČT TXT