1. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecká polícia zadržala pri domových prehliadkach v Istanbule šéfredaktora opozičného denníka Cumhuriyet Murata Sabunca a redaktora toho istého periodika Güraya Öza. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Podľa zdroja z prostredia redakcie denníka polícia vykonala domovú prehliadku aj u predsedu predstavenstva Cumhuriyetu.
Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla len toľko, že Murat Sabuncu bol zadržaný v súvislosti s bližšie nešpecifikovaným "vyšetrovaním".
Ľavicový a sekulárny Cumhuriyet je jedným z najstarších denníkov v Turecku.
Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat z 15. júla bolo v Turecku oficiálne zadržaných viac ako 30.000 ľudí. Zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - bolo prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ), na čele ktorej stojí duchovný Fethullah Gülen.
Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) odsúdila dnes ústami svojej predstaviteľky pre slobodu médií Dunje Mijatovičovej zadržanie redaktorov tureckého denníka Cumhuriyet.
"Najnovšia vlna zatýkaní je novým úderom voči slobode tlače v Turecku," vyhlásila podľa tlačovej agentúry DPA predstaviteľka OBSE a poukázala na fakt, že od júlového zmareného pokusu o štátny prevrat v krajine došlo k uzavretiu viac ako 125 médií a zadržaniu asi 120 novinárov.
Protiteroristická legislatíva, ale aj iné turecké zákony sa zneužívajú na obmedzovanie práce zamestnancov médií, vyplynulo zo slov Mijatovičovej, ktorá sa vo viedenskom sídle OBSE vyslovila za neodkladné ukončenie tohto znepokojujúceho trendu.
"Zadržanie (šéfredaktora) Murata Sabunca a ostatných novinárov z Cumhuriyetu je prekročením ďalšej červenej čiary v potláčaní slobody slova v Turecku," napísal na svojom konte na Twitteri predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz, pričom varoval pred "polarizáciou" tureckej spoločnosti. Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že Murat Sabuncu bol zadržaný v súvislosti s bližšie nešpecifikovaným "vyšetrovaním".
K zadržaniu členov redakcie Cumhuriyetu sa vyjadrila aj ľudskoprávna organizácie Amnesty International, podľa ktorej je postup proti členom "jediného veľkého opozičného denníka súčasťou pokračujúceho systematického pokusu o umlčanie kritických hlasov".
Samotná redakcia spomínaného periodika reagovala na zadržanie vyhlásením, v ktorom označila krok tureckých úradov za "neprijateľný a protiprávny". Súčasne dôrazne odmietla tvrdenia prokuratúry o údajnej podpore kazateľa Fethullaha Gülena a mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK) periodikom.
"Cumhuriyet sú noviny a žurnalizmus nie je trestný čin," konštatuje sa vo vyhlásení, v ktorom sa požaduje neodkladné zastavenie vyšetrovania kolegov a o ktorého obsahu informovala tlačová agentúra DPA.

Copyright © TASR 2016

Americká herečka Maria Bello sa predstaví v pripravovanej ôsmej sezóne seriálu Walking Dead (2010), známeho aj pod názvom Živí mŕtvi. Rodáčka z Norristownu v Pennsylvanii potvrdila správu v rozhovore pre americký týždenník People, pričom prezradila, že sa uchádzala o účasť na projekte najmä preto, že ide o jeden z jej najobľúbenejších seriálov. "Som posadnutá tou show. Mám priateľa, ktorý je jedným z producentov, a tak som ich poprosila, aby pre mňa napísali úlohu," prezradila 49-ročná herečka, ktorá je ochotná stvárniť akúkoľvek postavu. "Hoci aj keby šlo o zombie, jednoducho prídem a v jednej epizóde si zahrám zombie. Je mi to jedno, keďže ide o môj najobľúbenejší seriál," uzavrela žartovne.
Predstavitelia americkej televízie AMC, ktorá projekt vysiela, oznámili, že pripravujú aj ôsmu sezónu iba tento mesiac. Ako uviedli, očakávaná séria bude mať šestnásť epizód a na televízne obrazovky by sa mala dostať už na jeseň 2017. Walking Dead vzniká podľa rovnomenného komiksu Roberta Kirkmana, pričom sa zameriava na následky apokalypsy, ktorá zmenila ľudí na zombie. V centre príbehu je skupina jednotlivcov, ktorí nešťastie prežili. Na čele s bývalým policajným dôstojníkom Rickom Grimesom v podaní Andrewa Lincolna cestujú naprieč USA a hľadajú si nový domov, v ktorom by ich neohrozovali zombie. Čím je ich situácia bezútešnejšia, tým viac ich vôľa prežiť núti robiť takmer čokoľvek. Projekt si v roku 2011 vyslúžil nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší televízny seriál - dráma. Na konte má tiež 15 nominácií na Primetime Emmy, pričom dve z nich premenil na víťazstvo.
Maria Elena Bello je známa zo snímok ako napríklad Nikdy nekončiaca polnoc (1998), Odplata (1999), Coyote Ugly (2000), Tajomné okno (2004), Ďakujeme, že fajčíte (2005), Lásky podľa predlohy (2007), Zmiznutie (2013), Dospeláci 2 (2013), či z televíznych seriálov Dotyk (2012 - 2013) alebo Pohotovosť (1994 - 2009), v ktorom účinkovala v období 1997 - 1998. Vďaka snímkam Smoliar (2003) a História násilia (2005) ju nominovali na Zlatý glóbus.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.