12. 1. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americký dramatický seriál Empire (2015) bude pokračovať štvrtou sezónou. V stredu to na mediálnom turné Television Critics Association oznámili predstavitelia televízie Fox, ktorá projekt vysiela. Podobne ako druhá a tretia sezóna, ktorej druhá polovica odštartuje na televíznych obrazovkách v marci, aj tá nadchádzajúca bude mať 18 epizód.
Seriál sa zameriava na fiktívnu hip-hopovú a hudobnú spoločnosť Empire Entertainment, jej zakladateľa Luciousa Lyona a jeho rodinu. Po tom ako Luciousovi diagnostikujú smrteľnú chorobu, chce, aby riadenie rodinného podniku prevzal jeden z jeho troch synov, ktorí sa však stavajú proti sebe. Okrem toho sa po 17-ročnom treste vracia z väzenia magnátova bývalá manželka Cookie Lyon, ktorá chce nad spoločnosťou tiež prevziať kontrolu. V projekte, ktorý si vyslúžil nominácie na ceny Primetime Emmy, People's Choice Award, Grammy či Zlatý glóbus, si majiteľa spoločnosti zahral Terrence Howard a jeho bývalú ženu Taraji P. Henson. Tá si za stvárnenie bývalej väzenkyne vlani odniesla napríklad spomínaný Zlatý glóbus. Okrem nich sa v seriáli predstavili Jussie Smollett, Bryshere Y. Gray, Trai Byers, Serayah, Kaitlin Doubleday. Xzibit. Hosťovali v ňom tiež napríklad Ludacris, Alicia Keys, Mariah Carey, French Montana či Mary J. Blige.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Poľskí poslanci z opozičnej strany Občianska platforma (PO) ukončili dnes s blokádou Sejmu (dolnej komory parlamentu), pre ktorú im vláda pohrozila dokonca väzením. Oznámil to predseda PO Grzegorz Schetyna.
"Pozastavili sme náš protest a podali sme návrh na odvolanie predsedu Sejmu Mareka Kuchciňského," povedal Schetyna. Ďalšia opozičná strana Moderna (Nowoczesna) svoj protest pozastavila už v stredu.
Poslanci zo strán PO a Moderna blokovali tribúnu parlamentu a tým i jeho prácu už od 16. decembra, pričom budovu Sejmu okupovali aj počas nedávnych vianočných sviatkov. Ich protest a blokádu vyvolal kontroverzný návrh vlády, ktorá chcela obmedziť prístup novinárov do Sejmu, práve vďaka demonštráciám poslancov aj verejnosti však od neho nakoniec upustila. Blokáda tak bola podľa Schetynu úspešná.
Napätie medzi vládou a opozíciou však napriek tomu pretrváva, pričom v decembri sa ešte viac vyhrotilo po tom, ako predseda Sejmu Kuchciňski, presunul práve kvôli blokáde rokovanie o viacerých zákonoch vrátane návrhu o štátnom rozpočte na rok 2017 do inej sály, kde ho poslanci bez prítomnosti svojich opozičných kolegov schválili.
Opozícia tvrdí, že rozpočet bol prijatý v rozpore so zákonom a žiada opakované hlasovanie. S tým však nesúhlasí vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), podľa ktorej bolo hlasovanie právne v poriadku.
Sejm sa zišiel dnes napoludnie, krátko po zastavení opozičnej blokády. Jeho predseda Kuchciňski však následne ohlásil dočasné pozastavenie schôdzí a oznámil, že ďalšie zasadanie Sejmu sa bude konať až 25. januára o 9.00 h SEČ.

Copyright © TASR 2016

Na Ukrajine zakázali poslednú ruskú televíziu – Dožď, ktorá má doma povesť nezávislého média, kritického k súčasnému režimu. Zámienkou sa stala skutočnosť, že Dožď využíva mapy, kde je Krym zobrazený ako súčasť Ruska. V opačnom prípade by však stanici hrozili problémy v Rusku.

Copyright © ČTK 2017