3. 2. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hospodárske výsledky Facebooku za posledný kvartál vlaňajška výrazne prekonali očakávania Wall Street.
Tržby amerického koncernu v posledných troch mesiacoch 2016 medziročne vyskočili o 51 % na 8,81 miliardy USD (8,16 miliardy eur). Analytici prognózovali tržby na úrovni 8,47 miliardy USD.
Čistý zisk dosiahol 3,56 miliardy USD alebo 1,21 USD na akciu z 1,56 miliardy USD alebo 54 centov na akciu v rovnakom období pred rokom, uviedol Facebook v stredu (1.2.) večer. Upravený zisk na akciu predstavoval 1,41 USD, pričom analytici počítali len s 1,34 USD.
Akcia Facebooku v poburzovom obchodovaní posilnila o 3,08 USD alebo 2,3 % na 136,31 USD.
Počet aktívnych užívateľov v uplynulom štvrťroku stúpol o 70 miliónov na 1,86 miliardy. Približne 1,74 miliardy z nich sa pripájajú k najväčšej sociálnej sieti na svete cez svoj smartfón.
Nosným pilierom podnikania Facebooku zostávajú príjmy z reklamy, ktoré sa v poslednom kvartáli vlaňajška medziročne zvýšili o 53 % na 8,63 miliardy USD. Približne 84 % z nich pripadá na reklamy na mobilných zariadeniach.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby rešpektoval slobodu prejavu. Reagovala tak na situáciu po vlaňajšom zmarenom pokuse o štátny prevrat v Turecku.
      Merkelová počas svojej prvej návštevy Turecka od neúspešného prevratu z júla 2016 novinárom v metropole Ankara povedala, že s Erdoganom diskutovala o spoločných záujmoch v boji proti terorizmu. Sľúbila, že podporí tureckého premiéra pri hľadaní pôvodcov vojenskej vzbury. Zdôraznila však, že sloboda prejavu a politická rôznorodosť by nemali byť terčom postihu.
      "Opozícia je súčasťou demokracie," povedala.
      Merkelová zároveň žiada, aby Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) poslala svojich pozorovateľov do Turecka, kde by dohliadali na nadchádzajúce referendum o rozšírení prezidentských právomocí.
      Nemecko už skôr vyjadrilo obavy z opatrení tureckej vlády, ktoré po neúspešnom puči zasiahli demokratickú opozíciu a novinársku obec.
      V Turecku doposiaľ platí výnimočný stav, ktorý dáva bezpečnostným zložkám širšie právomoci. Úrady dosiaľ zakázali okolo 130 novín, televíznych a rozhlasových staníc a ďalších médií. Vláda obvinila tieto médiá zo spolupráce s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara podozrieva zo zosnovania prevratu.
      Turecké orgány zadržali desaťtisíce ľudí podozrivých zo spojenia s hnutím Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Viac než 100.000 štátnych zamestnancov tiež prišlo o prácu. Rozsiahle zákroky rozšírili aj na iných oponentov vlády. Vo väzbe je vyše sto novinárov i lídri prokurdskej parlamentnej strany.


Copyright © TASR 2017



Vydavateľ týždenníka Respekt sa musí  ospravedlniť lobistovi Ivu Rittigovi kvôli článku "Kde zostali krstní rodičia", pretože  týždenník nepreukázal pravdivosť uverejnenýchých tvrdení. Lobista odmietal, aby bol  spájaný s trestnou činnosťou a popisovaný ako človek, ktorý sa chce vyhýbať zadržaniu.Súd ale podnikateľmi nepriznal odškodnenie 100.000 českých korún.




Na Kalifornskej univerzite v Berkeley sa konal búrlivý protest proti plánovanej   prednáške šéfa konzervatívneho webu   Breitbart News S.Bannona, ktorý podporuje D.Trumpa a teraz sa stal jeho poradcom.Prezident pohrozil, že po incidente univerzite odoberie štátne dotácie.        
             

Zdroj: ČT TXT