29. 1. 2017

Ceny českej filmovej kritiky

Ceny českej filmovej kritiky

Snímka Ja, Olga Hepnarová ovládla sobotňajšie udeľovanie Cien českej filmovej kritiky. Životopisná dráma režisérskej dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda premenila na víťazstvo štyri zo šiestich nominácií, keď triumfovala v kategóriách Najlepší ženský herecký výkon (Michalina Olszańska), Najlepšia réžia, Najlepší audiovizuálny počin (Adam Sikora za kameru) a získala tiež Cenu Innogy pre objav roka.
Filmom roka sa však stal Rodinný film režiséra Olma Omerzua, ktorý spoločne s Nebojšom Pop-Tasićom dostal aj cenu za najlepší scenár. Trofej pre najlepšieho herca udelili Miroslavovi Hanušovi za výkon v snímke Nikdy nie sme sami, najlepším dokumentom sa stal Normální autistický film a v kategórii Mimo kino uspel seriál Pustina. Odovzdávanie Cien českej filmovej kritiky sa konalo v pražskom Divadle Archa a moderovali ho Jana Plodková a Jiří Havelka.


Prehľad víťazov a víťaziek Cien českej filmovej kritiky za rok 2016:

Najlepší film: Rodinný film
Najlepší dokument: Normální autistický film
Najlepší mužský herecký výkon: Miroslav Hanuš - Nikdy nie sme sami
Najlepší ženský herecký výkon: Michalina Olszańska - Ja, Olga Hepnarová
Najlepšia réžia: Tomáš Weinreb, Petr Kazda - Ja, Olga Hepnarová
Najlepší scenár: Olmo Omerzu, Nebojša Pop-Tasić - Rodinný film
Mimo kino: Pustina - Ivan Zachariáš, Alice Nellis, Štěpán Hulík
Cenu Innogy pre objav roka: Tomáš Weinreb, Petr Kazda - Ja, Olga Hepnarová
Najlepší audiovizuálny počin: Ja, Olga Hepnarová - kamera Adam Sikora

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.