23. 3. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Mesto Rimavská Sobota bude pokračovať vo vydávaní svojich regionálnych novín Gemerské zvesti/Gömori hírlap. Rozhodli o tom na svojom ostatnom zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva. Zároveň vzali na vedomie informatívnu správu o novinách a súhlasili so stanoviskom ich redakčnej rady, ktorá odmietla hodnotenie tohto dvojtýždenníka neziskovou organizáciou Transparency International Slovensko (TIS), v rámci ktorého boli vyhodnotené ako najmenej užitočné pre verejnú kontrolu.
      „Nevieme, z akého dôvodu, pretože sme nedostali žiadne oficiálne stanovisko, čo hodnotili a na akom základe hodnotili. Neinformovali nás, dočítali sme sa o tom jedine na internetovej stránke Denníka N,“ uviedol prednosta Mestského úradu Rimavská Sobota a predseda redakčnej rady novín Štefan Szántó.
      Podľa neho nie je pravdou, že GZ/GH prinášajú iba oficiálny názor vedenia mesta a chýba v nich diskusia. „Uverejnili sme článok každého poslanca, ktorý nám ho dal. Vyčíta sa nám tiež, že sa v hodnotených piatich číslach venuje veľa priestoru župe. Boli tam však len dva takéto články,“ povedal prednosta, podľa ktorého sa obidva navyše priamo týkali nemocnice v meste a kruhového objazdu na Malohontskej ulici.
      „Ja si myslím, že noviny sú štandardné. Možno sa nájdu na Slovensku aj lepšie, aj slabšie, ale vzhľadom na ich rozpočet si myslím, že redaktori spravia nadštandardnú prácu,“ zdôraznil poslanec a člen redakčnej rady Zoltán Cziprusz. Podobný názor vyjadril i poslanec Mikuláš Csirmaz, ktorý mal podľa vlastných slov dojem, že TIS hodnotila úplne iný dvojtýždenník a ani nezalistovali v GZ/GH. Ako doplnil poslanec Štefan Baláž, noviny by mali hodnotiť predovšetkým občania mesta, a nie organizácie z Bratislavy.
      Podľa poslanca Viliama Vaša však v GZ/GH chýbajú napríklad vyjadrenia poslancov zo zasadnutí MsZ. „Toto nie sú noviny, aké si ja predstavujem. Mám predstavu o novinách, kde bude pluralita názorov, kde nebude stále citovaný primátor a v úvodníkoch len prednosta, že tam budú aj názory občanov mesta,“ konštatoval Vaš s tým, že v posledných číslach sa noviny začali zlepšovať. „Pretože zistili, že je tu tlak verejnej mienky,“ dodal.
      GZ/GH vychádzajú v náklade 9000 kusov a podľa samosprávy sú distribuované do všetkých domácností v Rimavskej Sobote. Každé číslo má 16 strán, polovicu v slovenskom a druhú polovicu v maďarskom jazyku. Ich prípravu zabezpečujú dvaja redaktori.


Copyright TASR ©2017