21. 3. 2017

Zomrela Petra Štrelingerová

Zomrela Petra Štrelingerová


Vo veku 40 rokov zomrela v sobotu 18. marca v Bratislave po ťažkej chorobe výtvarníčka, ilustrátorka a spisovateľka Petra Štrelingerová (umelecké meno Petra Hilbert). TASR to potvrdila rodina zosnulej.
Petra Hilbert (1977 - 2017)vyštudovala bábkarskú scénografiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Neskôr absolvovala študijný pobyt na katedre alternativního a loutkového divadla pražskej DAMU.
Od divadla sa však veľmi rýchlo vrátila k ilustrácii, ktorá ju fascinovala už od detstva. Začala ilustrovaním krátkych glos a fejtónov v kultúrnej rubrike denníka PRÁCA, neskôr kresbami v divadelných novinách THEATRO.
Po ukončení vysokej školy sa začala jej spolupráca so spisovateľom Borisom Droppom, za ktorého knihy Poník z poník a cvikly na bicykli (PERFEKT) a Rak ohnivák a straka bez zobáka (PERFEKT), získala prvé ocenenia IBBY v súťaži o najkrajšie knihy Slovenska.
Rovnako boli ocenené aj poetické ilustrácie ku knihe švajčiarskej autorky Margity Orimy Zlatý klobúk (NEBOJSA). Nasledovala práca na knihách Jana Žáčka Ach, ta zvířata (OMBUCMAN), životopisných románoch Huga Kovala Fragmenty môjho života (PERFEKT) a Karola Virsíka Odchádzam s Hippokratom (NEBOJSA), ako aj knihe Braňa Chovana Na krížnych cestách svätého Urbánka. Svoje čiernobiele obdobie zavŕšila v roku 2011 vydaním autorskej knihy Balada o srdci, ktorú napísala aj ilustrovala.
Svojimi fixkovými kresbami dotvorila aj knihy spisovateľky Tamary Šimončíkovej Heribanovej Misia Eva v Thajsku (IKAR) a Misia Eva prísne tajné (IKAR). Táto bola znovu zaradená medzi najkrajšie knihy Slovenska v kategórii detskej literatúry.
Ilustrovala a výtvarne dotvorila tiež viaceré prózy svojho otca, spisovateľa Petra Štrelingera. Okrem knižnej ilustrácie sa Petra Hilbert venovala aj voľnej tvorbe.
Jej odchod je o to bolestnejší, že práve dokončovala svoju novú autorskú knihu Pepína z Longitálu. Toto dielo, ktoré venovala synovi Vincentovi, je plné čarokrásnych poviedok a neopakovateľných ilustrácií. Je situované práve do jednej z malebných častí hlavného mesta (Dlhé diely), kde Petra Štrelingerová prežila svoje detstvo.
Posledná rozlúčka s Petrou Štrelingerovou (Hilbert) bude vo štvrtok 23. marca o 10.30 h v Bratislavskom krematóriu.

Copyright © TASR 2017