28. 6. 2017

Keď sú maličkí urazení, keď ich pristihnú pri zlodejine

Keď sú maličkí urazení, keď ich 
pristihnú pri zlodejine

Toto je škandál! Švajčiarsky mediálny obor Ringier Axel Springer Slovakia, vydavateľ denníka Nový Čas, zažaloval náš webový portál včas.sk. Nepáči sa mu, že sme si dovolili použiť slovo ,,čas“ v našom názve a máme podobné grafické zobrazenie loga ako oni.
Ešte väčším škandálom však je ako na ich požiadavku zareagovala sudkyňa. Tá bez toho, aby nás oslovila, rozhodla, že sa máme zdržať používania slova „čas”. Proti jej rozhodnutiu sme odhodlaní sa odvolať a bojovať za naše práva. Nie je nám totiž jasné ako sa máme zdržať používania slova, ktoré vôbec nepoužívame? Slovo “čas” podľa slovníka slovenského jazyka znamená buď objektívnu formu existencie nekonečne sa vyvíjajúcej hmoty, alebo trvanie všetkého bytia a diania, merané jednotkami, napr. rokmi, dňami, hodinami, minútami… Slovo “včas” podľa tohto istého slovníka znamená - vtedy, keď treba, načas. Je evidentné, že význam týchto dvoch slov je odlišný.
Denníku Nový Čas sa nepáči, že naše logo je rovnako na červenom podklade ako to ich. Čo na tom, že je v úplne inom odtieni, čo na tom, že červené logo s bielym písmom je úplne bežnou praxou pri tomto druhu webov na celom svete. Stačí sa pozrieť napríklad na logá rakúskeho Neue Krone Zeitung, nemeckého Bildu, či anglického The Sun. Nie je to teda žiaden vynález denníka Nový Čas, alebo jeho vydavateľa.
Škandalózne rozhodnutie samosudkyne má však oveľa závažnejší odkaz pre Slovensko. Je totiž, podľa nás, bezprecedentným útokom na slobodu slova a zaváňa érou najtvrdšieho mečiarizmu. Pred pár rokmi sa vtedajší autoritatívny premiér Vladimír Mečiar rozhodol cez svojho blízkeho podnikateľa Jozefa Majského obmedziť slobodu slova kúpou denníka Smena. Redakcia sa postavila na odpor a na čele s legendou slovenskej žurnalistiky Karolom Ježíkom založili denník SME. Prvé roky vychádzal s názvom “SME na pondelok, SME na utorok,…” Po prečítaní jeho názvu ste teda vyslovoli slovné spojenie SMENA, ale významovo to bolo niečo úplne iné, ako samotné slovo smena. Ani Vladimír Mečiar, ani podnikateľ Jozef Majský, ani jeho sudcovia si nedovolili to, čo si v roku 2017 dovolil vydavateľ Nového Času a samosudkyňa Okresného súdu Bratislava I.  V rovnakom čase vtedy vychádzala Smena a Sme na pondelok, utorok…  Ani vtedy “všemocný” Mečiar tomu nedokázal zabrániť. 
Náš projekt VČAS má niečo len viac ako mesiac a napriek tomu si už našiel desaťtisíce čitateľov. Skvelé čísla návštevnosti nás tešia a zároveň zaväzujú.
Nový Čas sa však zľakol konkurencie a zažaloval náš rodiaci sa mediálny projekt cez známu advokátsku kanceláriu. Zrejme očakáva, že sa vystrašíme a cúvneme. Že urobíme zmenu v názve, odstránime mäkčeň, či niečo podobné. To však nespravíme! Sme rozhodnutí bojovať. Nielen za nás, ale za slobodu slova a prejavu na Slovensku. Právo na informovanie nesmú mať len veľké nadnárodné vydavateľstvá, oligarchovia a všemocné finančné skupiny. Ideme do boja. Držte nám palce, bojujeme aj za Vás!
Vaša redakcia