1. 11. 2017

Košice získali titul UNESCO Creative City of Media Arts


Košice získali titul 

UNESCO Creative City of Media Arts 

Košice sa ako prvé slovenské mesto stali členom prestížneho klubu - Siete kreatívnych miest UNESCO (UNESCO Creative Cities Network). Od utorka sú tak jedným zo 64 miest v 44 krajinách celého sveta s novým statusom kreatívneho mesta a jediné v tomto roku z východnej Európy so zameraním na mediálne umenie. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.
      "Členstvo v sieti UNESCO Creative Cities Network je obrovskou príležitosťou pre naše mesto pokračovať v rozvoji, ktorý naštartoval titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013," uviedol košický primátor Richard Raši. Projekt EHMK podľa neho umožnil Košiciam predstaviť a ďalej rozvíjať kultúrne dianie v európskom kontexte. "Priniesol investície do infraštruktúry pre kultúru, preveril životaschopnosť umeleckých iniciatív, umožnil mestu získať medzinárodné kontakty, a čo je najdôležitejšie, mnohí Košičania začali vnímať kreativitu ako významný katalyzátor ďalšieho rozvoja mesta. Členstvo Košíc v sieti kreatívnych miest UNESCO môže tento dynamický vývoj významne urýchliť," konštatoval primátor.
      Prihlášku východoslovenskej metropoly do UNESCO Creative Cities Network pripravila a do kandidatúry úspešne zapojila ďalšie subjekty v Košiciach a regióne nezisková organizácia Creative Industry Košice. "Košice aj ziskom prestížneho titulu potvrdili, že sa profilujú ako mesto, v ktorom majú informačné technológie a kreatívny priemysel silné zastúpenie. Práve oblasť mediálneho umenia prináša prepojenie tvorivosti a umenia s novými technológiami a IT. Košiciam a regiónu to dáva veľkú príležitosť cielene sa týmto oblastiam venovať a využiť ich synergiu pre rast a konkurenčnú výhodu mesta," uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Michal Hladký.
      UNESCO Creative Cities Network bola založená v roku 2004 s cieľom združovať mestá, ktoré identifikovali kreativitu ako významný faktor pre trvalo udržateľný rozvoj. Vytvára podmienky pre medzinárodnú spoluprácu v oblasti kreatívneho priemyslu a zvyšuje sociálny a ekonomický potenciál členských miest. Do utorka mala 116 členov z celého sveta. Každé kreatívne mesto sa orientuje na jedno zo siedmich odvetví - hudbu, literatúru, film, ľudové umenie a remeslá, design, mediálne umenie a gastronómiu.
      Ako ďalej informoval košický magistrát, členstvo v UNESCO Creative Cities Network nie je časovo obmedzené. Mestu umožní získať relevantné informácie, kontakty na odborníkov a samosprávy či zapájať sa do výmeny umelcov a expertov. Členovia siete kreatívnych miest by mali nielen získavať, ale aj prispievať vlastným vkladom, čo ich núti k aktivite v rámci siete. Kreatívne mestá majú skúsenosť s tým, že podpora kultúry pomáha aj rozvoju v oblasti podnikania.

Copyright TASR ©2017