4. 11. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS


Opozičný poslanec Igor Matovič vypovedal včera na polícii. Ako ďalej uvádza portál televízie JOJ noviny.sk, protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ho predvolala v súvislosti s predajom jeho firmy regionPRESS. "Protikorupčná jednotka NAKA na základe premisy vedie stíhanie, že už raz zdanené peniaze fyzickou osobou, pokiaľ ich prevedie z podnikateľského účtu na osobný, tak ich musí zdaniť 19 percentami ešte raz," uviedol pre TV JOJ Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic s tým, že postup polície označil za šikanu. "Príde mi to na úrovni absurdnosti, že sa vôbec vyšetrovanie v takejto veci vedie," zdôraznil.
Portál pripomína, že premiér Robert Fico vo februári 2016 vyhlásil, že predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič v roku 2008 fiktívne previedol svoju firmu regionPRESS na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu. Igor Matovič tieto obvinenia poprel. Dôrazne vylúčil, že by krátil dane alebo pri podnikaní inak podvádzal. Argumentoval, že daňovú kontrolu mal vo firme asi tri roky, začala sa niekedy začiatkom roka 2006 a disponuje aj dokladmi z daňového úradu počas ministrovania Jána Počiatka, že všetky dane platil v poriadku a nedopustil sa krátenia daní.
Matovič v polovici februára 2016 odovzdal NAKA účtovné doklady svojej živnosti z rokov 1997 až 2008. Účtovníctvo skladoval na povale rodinného domu svojej babky v Borovej neďaleko Trnavy, chýbali v ňom dokumenty z rokov 2002 a 2004, píše portál. V apríli 2017 následne prehovoril údajný biely kôň Igora Matoviča Pavol Vandák, na ktorého mal poslanec pred rokmi prepísať svoju firmu. Tvrdil, že už nemohol ďalej počúvať, ako ho Igor Matovič osočuje. Poslanca vyzval, aby s ním podstúpil vyšetrenie na detektore lži, dodávajú noviny.sk.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.