15. 12. 2017

Zomrel Pavol Mauréry

Zomrel Pavol Mauréry

Vo veku 82 rokov zomrel v piatok v Bratislave dlhoročný popredný sólista Opery Slovenského národného divadla Pavol Mauréry. O úmrtí informovala hovorkyňa SND Izabela Pažítková.
      Mauréry známy svojím výrazným, osobito zafarbeným barytónom, stál na doskách slovenskej prvej opernej scény ako sólista 21 rokov - od roku 1978 až do roku 1999. V kontexte súčasného operného umenia predstavoval výnimočný zjav. Vďaka dĺžke svojej kariéry a talentu naštudoval široký a rozmanitý repertoár. Pútal najmä schopnosťou autentickej verdiovskej interpretácie, zmyslom pre štýlové zvládnutie barytónových úloh najmä v talianskom repertoári.
      Pavol Mauréry, ktorý sa narodil 21. mája 1935 v Prešove, pôsobil počas svojej desaťročia trvajúcej umeleckej kariéry aj v Československom rozhlase, v Slovenskej filharmónii ako člen Slovenského filharmonického zboru, bol sólistom Vojenského umeleckého súboru, členom spevohry Novej Scény, sólistom opery Štátneho divadla v Košiciach, ako aj sólistom v Mestskom divadle v nemeckom Erfurte.
      "Pavol Mauréry bol dlhoročnou neodmysliteľnou, nepostrádateľnou súčasťou a významným sólistom Opery SND, predstaviteľom slovenského operného interpretačného umenia. Hosťoval na mnohých domácich i zahraničných operných scénach, koncertných pódiách. Svojím prístupom k povolaniu operného speváka, pokorou, láskou a oddanosťou k svojej profesii, umeleckým majstrovstvom, vysokou profesionalitou, disciplinovanosťou a zodpovednosťou, vysokou náročnosťou voči sebe, bol príkladom pre mladšie generácie operných sólistov,“ vyzdvihol majstrovstvo umelca generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.
      Posledná rozlúčka s umelcom bude v piatok (22.12.) v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, neskôr aj v bratislavskom krematóriu.


Copyright © TASR 2016