25. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Nemecký politicko-spoločenský týždenník Der Spiegel v nedeľu oznámil, že novinár, ktorého toto periodikum prepustilo za niekoľkoročné vymýšľanie si a prikrášľovanie správ, môže čeliť obžalobe zo sprenevery. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
Týždenník so sídlom v Hamburgu ďalej vyhlásil, že na Claasa Relotiusa podáva žalobu za údajné žiadanie finančných príspevkov na sýrske siroty so snahou obohatiť sa. Der Spiegel ďalej na svojej webovej stránke uvádza, že pokračuje vyšetrovanie, koľko ľudí na novinárovu výzvu odpovedalo a čo sa stalo s peniazmi.
Údajná sprenevera bola súčasťou správy tohto 33-ročného novinára o dvoch sýrskych deťoch - Ahmada a Alin -, ktoré utiekli do Turecka a boli nútené pracovať ako zberač odpadkov a krajčírka. Časopis tvrdí, že časti tejto správy boli vymyslené. Odhalenie prípadu vyvolalo v Nemecku pobúrenie a písali o tom médiá na celom svete.
Americký veľvyslanec v Berlíne Richard Grenell uviedol, že odhalenie prípadu robí Spojeným štátom "veľké obavy" vzhľadom na údajnú protiamerickú zaujatosť tohto časopisu.
Relotius si vymyslel správy a protagonistov v minimálne 14 zo 60 článkov, ktoré sa objavili v tlačenom a webovom vydaní týždenníka. Relotius sa k podvodu priznal a následne podal výpoveď.
Relotius pracoval aj pre DPA ako novinár na voľnej nohe a tlačovej agentúre dodal v roku 2010 tri správy z Izraela, ktoré DPA momentálne preveruje. Reportér písal aj pre ďalšie renomované médiá vrátane nemeckých denníkov Die Tageszeitung a Welt a nedeľňajšej edície denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mjanmarský súd si v pondelok v rámci odvolacieho pojednávania vypočul argumenty obhajoby i obžaloby dvoch novinárov agentúry Reuters odsúdených na sedem rokov väzenia za reportáže o vojenskom masakri moslimskej menšiny Rohingov. Súd zároveň oznámil, že verdikt v ich prípade vynesie na budúci mesiac, informovala agentúra AP.
Novinári Ťjo Sou U a Wa Lone písali o masakre rohinských civilistov príslušníkmi mjanmarskej armády v dedine In Din v septembri 2017. Oboch zatkli v Rangúne 12. decembra minulého roka za to, že údajne disponovali dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Reportérov obvinili zo získania dôverných dokumentov, za čo im hrozilo až 14 rokov väzenia.
Novinári vtedy pred súdom uviedli, že listiny im tesne pred zatknutím podstrčili dvaja policajti. Túto výpoveď prekvapivo potvrdil jeden zo svedkov. Príslušný súd ich napokon začiatkom tohto septembra odsúdil na sedem rokov väzenia za neoprávnené držanie tajných štátnych dokumentov. Obaja muži pred súdom trvali na svojej nevine a tvrdili, že im dokumenty podstrčila polícia.
Právnici novinárov i obžaloba v pondelok na súde rečnili dokopy vyše hodinu. Jeden z obhajcov sudcu požiadal, aby zrušil verdikt súdu nižšej inštancie a žurnalistov prepustil. Odvolával sa na to, že zmienený súd novinárov mylne odsúdil a obžaloba nedokázala preukázať, že skutočne zhromažďovali tajné informácie a mali zámer škodiť národnej bezpečnosti. "Podľa dôkazov, spisov a referencií, ktoré som predložil, sú nevinní," uviedol podľa agentúry Reuters.
Približne 700.000 Rohingov muselo vlani ujsť z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom miestnej armády, ktorú Organizácia Spojených národov a Spojené štáty obvinili z páchania násilia na tejto menšine.



Copyright © TASR 2018


Francúzske úrady predbežne obvinili z terorizmu muža, ktorý sa podieľal na organizácii útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v roku 2015.
Kancelária parížskeho prokurátora potvrdila, že Petra Cherifa, známeho tiež ako Abu Hamza, po nedávnom zadržaní v Džibutsku vydali do Francúzska a okamžite po prílete na parížske letisko Charlesa de Gaulla ho vzali do väzby a obvinili.
Cherif bol blízkym priateľom bratov, ktorí zabili 11 ľudí v redakcii časopisu a policajta na neďalekej ulici. Na úteku pred francúzskymi úradmi bol od roku 2011.
Bratia Cherif a Said Kouachiovci zaútočili na Charlie Hebdo 7. januára 2015. Počas nasledujúcich dní ich kumpán Amedy Coulibaly zabil policajtku na predmestí Paríža a ďalších štyroch ľudí počas rukojemníckej drámy v obchode s kóšer tovarom. Všetci traja útočníci zomreli počas prestreliek s políciou.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Turecko chce, aby vraždu novinára Džamála Chášukdžího riešila OSN. Povedal to turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu. Vyzval tiež saudskoarabské úrady, aby sa s medzinárodným spoločenstvom podelili o svoje zistenia ohľadom prípadu. (

Copyright © ČTK 2018