27. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Viac než 1,1 miliardy používateľov sociálnych sietí sledovalo výročnú tlačovú konferenciu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá sa konala 20. decembra. Vo svojej správe to uvádza spoločnosť Medialogia zaoberajúca sa monitoringom médií, informovala v utorok tlačová agentúra TASS.
Používatelia sociálnych sietí zanechali od 20. do 22. decembra dovedna 584.000 odkazov týkajúcich sa prezidentovej tlačovej konferencie. "Celkové pokrytie predstavovalo vyše 1,1 miliardy používateľov. Tieto čísla výrazne presahujú tie z roku 2017, čo korešponduje s nárastom používateľskej aktivity na sociálnych sieťach," zhodnotila Medialogia.
Najviac používateľov sociálnych sietí sa zaujímalo o Putinovu odpoveď ohľadom jeho vyhliadok na manželstvo (38 percent), jeho stanoviska k dôchodkovým zmenám (29 percent) a jeho rozhovoru so 17-ročnou Reginou Parpijevovou, ktorá trpí na zriedkavú chorobu (7,5 percenta).
Putinove poznámky, že ruská vláda v roku 2019 nepovolí žiadne zdražovanie ropy (3,2 percenta) a aký dar by si želal na Nový rok (2,3 percenta), boli taktiež obľúbené na sociálnych sieťach.
Medialogia skúmala komentáre na sociálnych sieťach Twitter, Vkontakte, Odnoklassniki, Facebook, Instagram, YouTube a Telegram, ako aj na blogoch a fórach. Prieskum sa uskutočnil 20.-22. decembra.
Hlava štátu na tlačovej konferencii hovorila pred novinármi v tomto formáte už po 14. raz. Počas maratónu otázok a odpovedí kládlo Putinovi dotazy 53 zástupcov médií, pričom podujatie trvalo tri hodiny a 43 minút.
Podľa prieskumnej spoločnosti Mediascope táto výročná tlačová konferencia, ktorú naživo vysielali stanice Prvý kanál, Rossija-1, Rossija-24 a NTV, prilákala 6,7-miliónové publikum staršie než 18 rokov.

Tunisko je opäť dejiskom protivládnych nepokojov. Vyvolal ich čin 32-ročného novinára Abdelrazzaka Zorguiho, ktorý sa v pondelok v meste Kasrajn samoupálil, aby takto upozornil na zlú ekonomickú situáciu a korupciu v krajine, ako i na neuskutočnené ciele revolúcie z roku 2011.
Vo svojom videoposolstve, zverejnenom na internete 20 minút pred samoupálením, novinár vyzval na novú revolúciu.
V meste Kasrajn následne vypukli protivládne nepokoje. Ich bezprostrednou príčinou bolo zadržanie 18-ročného muža, ktorý je podľa polície podozrivý z napomáhania novinárovi pri jeho čine.
Nepokoje v Kasrajne neskôr prerástli do potýčok s políciou. Rovnakú situáciu hlásili v noci na stredu aj z mesta Tebourba na severe krajiny a z Jebiniany na východe, informovalo tuniské ministerstvo vnútra.
Polícia v Kasrajne proti demonštrantom hádžucim kamene a zápalné fľaše použila slzotvorný plyn a 13 z nich zadržala. Ďalších päť osôb polícia zadržala v Tebourbe, ktorá leží neďaleko hlavného mesta Tunis, kde sa kritici vládnej politiky v stredu zhromažďovali na hlavnej triede metropoly - na bulvári Habíba Búrgíbu.
Tieto protesty opäť oživili spomienky na vlnu protivládnych nepokojov, ktorá Tunisko zachvátila v roku 2010. Rozšírila sa aj do ďalších štátov regiónu, čím prerástla do tzv. Arabskej jari.
Protesty v roku 2010 boli vyvolané tiež zlými životnými podmienkami. Ich spúšťačom bolo upálenie sa mladíka Muhammada Buazízího zo 17. decembra 2010. Následné demonštrácie – najmä proti nezamestnanosti – mali 14. januára 2011 za následok odstúpenie autoritárskeho tuniského prezidenta Zína Ábidína bin Alího, ktorý bol v čele krajiny od novembra 1987.

Copyright © TASR 2018